Eerste Britse “uitzettingsvlucht” vertrekt naar Rwanda, ondanks aanhoudende kritiek

 

 ©  REUTERS

Dinsdag vertrekt de eerste “uitzettingsvlucht” van het Verenigd Koninkrijk naar Rwanda. Personen die op illegale manier het Verenigd Koninkrijk binnenkwamen, worden voortaan naar het Oost-Afrikaanse land gebracht. De regering van premier Boris Johnson houdt ondanks het luide protest het been stijf en zet haar nieuwe migratieplan dus voort.

jvhBron: BELGA

Maandag nog verwierp een rechtbank in Londen een lastminuteberoep tegen het controversiële regeringsplan, waardoor het nu definitief groen licht heeft gekregen. Londen zegt met dit plan de illegale oversteken van het Kanaal te willen ontmoedigen. Sinds begin dit jaar zijn al meer dan 10.000 migranten het land binnengekomen na een oversteek van het Kanaal. Londen zal nu 144 miljoen euro aan Kigali betalen om vluchtelingen op te vangen.

Maar het plan krijgt veel kritiek. Zo beschuldigen onder andere de Britse oppositie, de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en mensenrechtenorganisaties de regering ervan met de uitzettingsvluchten het internationaal recht te schenden. Zelfs troonopvolger prins Charles bestempelde de procedure als “afschuwelijk”.

Minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss wuifde deze kritiek weg en zei dat het plan volledig legaal is. Verder wilde ze niets kwijt over het vertrektijdstip van de eerste vlucht of over hoeveel personen aan boord zijn. “Er zullen mensen aan boord zijn. En wie niet op deze vlucht zit, zit op de volgende”, aldus Truss. Volgens de zender Sky News zou het gaan om zeven personen.

Hope Hostel is één van de locaties waar de vluchtelingen in Rwanda ondergebracht zullen worden. 

Hope Hostel is één van de locaties waar de vluchtelingen in Rwanda ondergebracht zullen worden. ©  AP

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten