Uittredend CD&V-voorzitter Joachim Coens vurig in dialoog met Antwerpse rand: “Ik mis een strategie, het is te veel blabla”

Joachim Coens toonde zich in Schoten voor de afdelingen van de Antwerpse rand nog strijdlustig en vol geloof in betere tijden voor ‘zijn’ CD&V. Op de achtergrond minister Annelies Verlinden. 

Joachim Coens toonde zich in Schoten voor de afdelingen van de Antwerpse rand nog strijdlustig en vol geloof in betere tijden voor ‘zijn’ CD&V. Op de achtergrond minister Annelies Verlinden. © JAA

Hij mag dan aan zijn laatste dagen bezig zijn, Joachim Coens neemt zijn taak als CD&V-voorzitter nog met veel passie op. Dat bleek tijdens de dialoog die hij en zijn poulain minister Annelies Verlinden aangingen in Schoten met partijafdelingen uit zes gemeenten in de Antwerpse rand. “Onze kiezers zijn er nog”, probeerde hij lokale mandatarissen en militanten gerust te stellen.

De partijvernieuwing communiceren met het werkveld. Dat was het originele opzet van de dialoogronde die Joachim Coens momenteel rijdt door Vlaanderen.

“Wij zijn de partij die het best zorgt voor het inkomen, de gezondheid en de veiligheid van de mensen. We geloven dat gewone mensen samen tot buitengewone dingen in staat zijn”, hamerde Coens erin bij de toehoorders in parochiezaal Heilig Hart van Schoten-Deuzeld. Die toehoorders waren zo’n vijftig leden van de partijafdelingen Stabroek, Kapellen, Schoten, Brasschaat, Wijnegem en Wommelgem.

Joachim Coens lichtte het vernieuwde partijprogramma en de manier om dat te vertalen naar de Vlamingen toe.

Joachim Coens lichtte het vernieuwde partijprogramma en de manier om dat te vertalen naar de Vlamingen toe. © JAA

De tijd dat de Antwerpse rand oranje kleurde, heel wat burgemeesterssjerpen inbegrepen, behoort al een tijd tot het verleden. Voorlopig dieptepunt in de dalende populariteit van CD&V is de recente peiling waaruit bleek dat nog maar 8% van de kiezers de bolletje achter haar kandidaten rood wil kleuren. Die peiling betekende zoals bekend de zwanenzang van Coens als voorzitter. Op 25 juni geeft hij in Plopsaland, tijdens de familiedag van de partij, de fakkel door aan Sammy Mahdi.

Afscheidstournee

De oorspronkelijke vernieuwingsdialoog is voor de fel geplaagde Coens dus een soort van afscheidstournee geworden. Wie dacht dat hij de teugels zou laten vieren of cynisch zou zijn geworden nu zijn dagen als voorzitter geteld zijn, heeft het mis. In Schoten ging hij er tegenaan met de passie van de grote dagen. Met de resultaten van een zelf bestelde studie in de hand probeerde Coens aan te tonen dat de strijd niet verloren is en dat veel Vlamingen CD&V veel meer dan de andere partijen associëren met goed bestuur, betaalbaarheid, het gezin en verenigingsleven. Alleen N-VA doet in die eigen peiling beter.

Wetenschapper Marcel Van de Voorde hield een betoog vol nostalgie naar de tijd toen CVP/CD&V nog de lakens uitdeelde.

Wetenschapper Marcel Van de Voorde hield een betoog vol nostalgie naar de tijd toen CVP/CD&V nog de lakens uitdeelde. © JAA

Bezorgde éminence grise

“We hebben dus wel degelijk potentieel. Onze kiezers bestaan. En we kunnen ze terugwinnen”, riep Coens en vervolgens ook minister Annelies Verlinden op om de moed niet te verliezen. Marcel Van de Voorde, eminent wetenschapper en gewezen adviseur van Leo Tindemans en andere CVP-coryfeeën van toen, was speciaal voor de dialoog afgezakt uit Genève. Daar woont de intellectueel en geldschieter met roots in Brasschaat nu al vele jaren. Hij maakt zich grote zorgen.

“We komen van 40%. Wat een neergang! Ik mis een strategie in uw voorstellen om het tij te keren. Het is te veel blabla. Moesten we dan nog dieper wegzakken?” De welbespraakte christendemocraat van het eerste uur vond het strijdplan allerminst overtuigend. Coens reageerde beleefd op de felle uithaal, die op bijval van andere aanwezigen kon rekenen. Hij gebruikte handen en voeten en legde zijn hele ziel in een betoog om de criticaster met de grijze haren ervan te overtuigen dat CD&V’ers vooral in zichzelf moeten blijven geloven en vooral niet de andere partijen moeten achternalopen. Het luid applaus dat volgde, geeft aan dat het moreel van de troepen nog niet gebroken is. Coens werd zeker niet met pek en veren buiten gedragen door de militanten van de Antwerpse rand.

Volgende week trekt de afscheidnemende CD&V-voorzitter naar Lille om er de Kempense afdelingen ongetwijfeld even vurig toe te spreken. En dan zal het echt ver gedaan zijn. (jaa)

Achteraf maakten zowel Joachim Coens als minister Annelies Verlinden tijd voor een informele babbel aan de toog en fotomomenten met de lokale CD&V-afdelingen. Hier die van Schoten.

Achteraf maakten zowel Joachim Coens als minister Annelies Verlinden tijd voor een informele babbel aan de toog en fotomomenten met de lokale CD&V-afdelingen. Hier die van Schoten. © JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten