Wielrennen elite 91ste Baloise Belgium Tour

Jasper De Buyst voelt de tijdsdruk nu Tour nadert: “Zaterdag weten we meer”

In de Elfstedenronde maakte Jasper De Buyst zijn wederoptreden na onder meer een sleutelbeenbreuk.© Marc Van Hecke

Woensdag begint in Merelbeke de 91ste Baloise Belgium Tour, de Ronde van België. Zondag kennen we in Beringen de opvolger van Remco Evenepoel, die de laatste twee edities won. Pechvogel Jasper De Buyst (Lotto Soudal) hoopt in deze vijfdaagse de conditie op te krikken.

Freddy De Geest

Jasper De Buyst was zondag in Brugge aan wederoptreden toe en dat viel serieus tegen. “Ja, ik was teleurgesteld omdat het niet liep zoals ik het me had voorgesteld. Als sportman hoop je dat je meteen opnieuw topniveau haalt, maar dat zat er niet in. Mentaal is dit zwaar. Meestal ben ik na inactiviteit (schouderbreuk en rugproblemen, red.) snel in vorm, maar nu dus niet”, zucht De Buyst.

“Dit is op sportief vlak een kutjaar. In de Saudi Tour begon ik goed met meteen een dichte ereplaats in de openingsrit, die Caleb Ewan won. De toon was gezet. De jacht op UCI-punten was ingezet. Terug van de Saudi Tour volgden er tien dagen quarantaine na een coronabesmetting. De GP Jean-Pierre Monseré was mijn laatste koers, daarna werd mijn zoontje Loïc geboren. De zorg voor ons eerste kindje met mijn vrouw Gaia betekende dat ik de klassiekers liet schieten. In de Ronde van Turkije begon ik met veel enthousiasme aan de voorbereiding van de Tour, maar daar sloeg het noodlot toe.”

Breuken

De Buyst haalde het einde in Turkije ondanks een viervoudige sleutelbeenbreuk. “Pas na twee weken werd ontdekt dat ik ook een breuk in de heupkom had. Uiteraard voelde ik de pijn, maar renners kunnen wel wat verdragen. Achteraf bekeken, kun je stellen dat ik het verkeerd inschatte, maar het verandert niets aan de zaak. Drie weken kon ik niets doen. Toen het wel kon, waren de eerste twee weken op de fiets zonder trainingsintensiteit. Zat ik niet op de fiets, dan huppelde ik rond op krukken. Daarna kon ik echt beginnen trainen. Het gevoel werd steeds beter en dus ga je hopen dat het meteen losloopt, maar dat viel serieus tegen”, blijft De Buyst met twijfels achter na het wederoptreden in de Elfstedenronde.

“De Baloise Belgium Tour zal me goed doen. De ritten zijn best pittig en dat heb ik nodig om snel beter te worden. De ploeg zit in een goede flow en heeft met Arnaud De Lie een afwerker. Kan ik een steentje bijdragen tot een nieuw ploegsucces, dan zal dit mijn vertrouwen versterken. Of ik de Tour haal? Zondag weten we meer.”

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt