Wielrennen elite 91ste Baloise Belgium Tour

Edward Theuns koerst in steun van Deense sprinter Mads Pedersen

Edward Theuns: “Uiteraard denk ik al aan het BK in Middelkerke.”

Edward Theuns: “Uiteraard denk ik al aan het BK in Middelkerke.”© Marc Van Hecke

Woensdag begint in Merelbeke de 91ste Baloise Belgium Tour, de Ronde van België. Zondag kennen we in Beringen de opvolger van Remco Evenepoel, die de laatste twee edities won. Edward Theuns pikt woensdag de competitiedraad op nadat hij een break inlaste na de Giro.

Freddy De Geest

Edward Theuns is stilaan een ervaringsdeskundige wat het grote rondewerk betreft. Theuns reed al vier keer de Tour, twee keer de Vuelta en nu een eerste keer de Giro. “Vergelijken is moeilijk omdat geen enkel jaar hetzelfde is. De Giro was best lastig met heel veel hoogtemeters. Nooit eerder stonden er in een rit 5.300 hoogtemeters op mijn teller. Anderzijds vond ik het wel een plezante ronde. Als ploeg hebben we het goed gedaan. Ik heb het gevoel dat we goed uit de Giro zijn gekomen, maar ik geef wel toe dat ik een week nodig had om te recupereren. Inmiddels heb ik het goede gevoel op training al teruggevonden”, blikt de renner van Trek-Segfredo hoopvol uit naar de vijfdaagse in België.

Ideaal opstapje

“Mogen beginnen in de eigen regio is altijd plezierig. Van de Ronde van België bewaar ik goede herinneringen. In 2019 eindigde ik tweede in de openingsrit in Hulst na Sam Bennett. In de vijfde rit in Venray moest ik Alvaro Hodeg en Bennett laten voorgaan. De kans dat ik in deze editie voor eigen rekening zal mogen sprinten, is klein. Met Mads Pedersen beschikken we over een troef om de strijd aan te gaan met Fabio Jakobsen en co. Deze ronde is ideaal als opstapje naar het BK in Middelkerke. Het parcours is deze week selectief, het deelnemersveld goed gestoffeerd.”

In Waregem moest Theuns vorig jaar de duimen leggen voor Wout van Aert aan het eind van een begeesterende titelstrijd. “Het is van in Gent (Tim Merlier in 2019, red.) geleden dat een BK nog eens op een pelotonspurt uitdraaide. De omloop in Middelkerke is vlak, maar er is meer. De passages door De Moeren kunnen voor brokken zorgen. Wie zal de koers controleren? Numeriek zijn Lotto Soudal, Sport Vlaanderen-Baloise, Alpecin-Fenix en Intermarché-Wanty Gobert in het voordeel. De renners bepalen hoe een koers verloopt. Dat sommigen aansturen op een spurt is best mogelijk, maar er zullen ook anderen zijn die het willen vermijden. De koers goed lezen, zal moeten. Vorig jaar deed ik dat, maar toen was er die beresterke Van Aert. Zondag in Beringen met een voldaan gevoel van de fiets stappen, is mijn uitdaging. Daarna gaat de focus naar de strijd om goud, zilver en brons.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten