Postume plaat van Arno, met nummers opgenomen tijdens zijn laatste weken, verschijnt eind september: “Je hoort hoe hij gevochten heeft”

Arno werkte tot aan zijn dood aan een laatste album, dat ‘Opex’ zal heten. Hij maakte de plaat met vaste bassist Mirko Banovic (links). ©  Danny Willems

‘Opex’, zo zal het allerlaatste album van Arno heten. De postume plaat van de oerrocker verschijnt eind september en telt tien nummers, die werden opgenomen tijdens zijn laatste weken.

Met La vérité verscheen vorige week de eerste postume single van Arno Hintjens, die eind april op 72-jarige leeftijd overleed aan pancreaskanker. Nog voor de zomer wordt een tweede single gelost. De overige songs komen op 30 september uit, in verschillende formaten. Fans kunnen het album kopen op elpee, cd of in een boxset met een reeks foto’s van Arno’s huisfotograaf en beste vriend Danny Willems.

LEES OOK. “Arno had maar één take nodig. Felix wist niet wat hij zag”: eerste postume single van Arno is samenwerking met zijn zoon (+)

De albumtitel Opex verwijst naar de woonwijk in Oostende waar Arno opgroeide. De zanger lijstte voor zijn dood enkele titels op, waaruit zijn entourage koos. Ze vergelijken Opex met het laatste album van David Bowie, dat ook postuum verscheen. “Arno heeft zijn Blackstar gemaakt. Zoals Bowie bedacht, registreerde en bekrachtigde hij deze plaat tot aan zijn dood.”

De hoes van ‘Opex’, Arno’s laatste plaat die op 30 september verschijnt. ©  RR

Blues

Arno nam de tien songs op met zijn vaste bassist en bandleider Mirko Banovic. Ook zijn zoon Felix werkte mee aan twee nummers, en broer Peter Hintjens speelt saxofoon in een lied. Verder zingt de Franse superster Mireille Mathieu mee in het duet La paloma, en is er opnieuw een samenwerking met de Franse pianist Sofiane Pamart. Die maakte het album Vivre met Arno, een verzameling van pianoversies van Arno’s favoriete songs. Op Opex neemt Pamart het nummer Court-circuit dans mon esprit onder handen, dat in 2019 op het album Santeboutique verscheen.

Volgens Arno’s entourage zal bluesmuziek centraal staan op Opex. “Alles begint en eindigt met blues. Arno begon ermee in 1970, en zo stopt hij ook, meer dan vijftig jaar later.” Het album zou “deels tragisch” klinken, met trieste en hoopvolle songs. “En Arno laat horen hoe hij tot het einde hevig heeft gevochten.”

Opex kan vooraf besteld worden via deze link.(dvg)

Aangeboden door onze partners

Lees ook