Oekraïne heeft meer zware wapens nodig, zegt NAVO-topman

Tijdens de bijeenkomst bespraken de aanwezige leiders van zeven NAVO-landen onder meer de versterking van de NAVO. ©  REUTERS

Oekraïne heeft meer zware wapens nodig. Dat zei Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, dinsdag in Den Haag tijdens een persconferentie na een bijeenkomst ter voorbereiding van de NAVO-top in Madrid, waaraan ook premier Alexander De Croo deelnam. De aanwezige leiders beloofden de NAVO nog te versterken.

Bron: BELGA

De Oekraïense regering zegt meer zware wapens nodig te hebben tegen de Russen en dat beaamt Stoltenberg. Hij benadrukt ook dat de NAVO-landen al een hele tijd zware wapens leveren en bereid zijn dat verder te doen, aangezien “Oekraïne afhangt van dergelijke wapens om zich te kunnen verzetten tegen de brutale Russische invasie”. De kwestie komt woensdag dan ook ter sprake in Brussel, waar tientallen landen samenkomen om te praten over militaire hulp aan Oekraïne. 

Lidmaatschap Zweden en Finland

Tijdens de bijeenkomst van dinsdag bespraken de aanwezige leiders van zeven NAVO-landen ook de versterking van de NAVO door meer gevechtsklare troepen en materiaal naar de oostelijke flank te sturen. Ook een verdere verhoging van de paraatheid van troepen was aan de orde. De leiders bespraken ook het nieuwe Strategische Concept voor de NAVO en verklaarden nadrukkelijk voorstander te zijn van toetreding van Zweden en Finland.

Turkije verzet zich nog tegen het lidmaatschap van beide Noordse landen. Volgens Stoltenberg moeten de zorgen van de regering in Ankara serieus worden genomen. Hij maakte duidelijk dat ook na de top in Madrid verder gekeken zal worden naar de zorgen van de Turken.

Aanwezigen

De Nederlandse premier Mark Rutte en de Deense premier Mette Frederiksen hadden het initiatief genomen voor de bijeenkomst. Naast Stoltenberg en premier De Croo waren daarvoor ook president Klaus Johannis van Roemenië en de eerste ministers Mateusz Morawiecki (Polen) en Arturs Karinš (Letland) aanwezig. Op het laatste moment was ook nog de Portugese premier António Costa aangeschoven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten