Europese Centrale Bank belegt extra vergadering wegens onrust op obligatiemarkten

Themabeeld 

Themabeeld ©  REUTERS

De beleidsmakers van de Europese Centrale Bank bespreken woensdag in een extra ingelaste vergadering de recente onrust op de markten voor staatsobligaties. De rentes op dat schuldpapier zijn sinds de rentevergadering van de ECB van vorige week namelijk hard opgelopen en het renteverschil tussen Duitse obligaties en schuldpapier uit de zuidelijke eurolanden, bijvoorbeeld Italië, is gestegen tot het hoogste niveau in meer dan twee jaar.

jvhBron: BELGA

De ECB is van plan in juli voor het eerst sinds 2011 haar eigen rentetarieven weer te verhogen, zo werd vorige week juist aangekondigd. En later dit jaar gaat de rente waarschijnlijk verder omhoog. Daarmee wil de centrale bank de hoge inflatie in het eurogebied beteugelen.

Maar beleggers lijken er niet van overtuigd dat deze nieuwe koers van de ECB recht doet aan onderlinge verschillen binnen de groep met eurolanden. Dat het duurder gaat worden om geld te lenen kan in landen in Zuid-Europa makkelijker voor financiële problemen zorgen, is de vrees.

Van echte paniek is nog geen sprake, geven kenners aan. Een analist van de Franse bank Crédit Agricole wijst erop dat beleggers wel meer duidelijkheid van de ECB verlangen over hoe die de onrust op de obligatiemarkten weer tot bedaren kan brengen.

Volgens insiders aan het persagentschap Bloomberg zal de ECB zich woensdag buigen over een “brede strategie om de integriteit van de eurozone te beschermen”. Ze zou onderzoeken of ze het noodfonds gaat gebruiken als eerste verdedigingslijn. De vergadering zou rond 13 uur moeten afgelopen zijn.

De financiële markten reageerden woensdagmiddag alvast positief: de beurzen herstelden en de obligatiemarkten kalmeerden. De Bel20 staat rond de middag op ongeveer 1,5 procent winst. De langetermijnrente van Italië en Griekenland zakte met respectievelijk 23 en 27 basispunten waardoor de ‘spread’ -het renteverschil met de sterke Duitse Bunds- kleiner werd.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten