Vriendin Peter R. de Vries: “Elke idioot kan de trekker overhalen, maar praten: daar is lef voor nodig”

Tahmina Akefi 

Tahmina Akefi ©  Roger Dohmen

“Elke idioot kan de trekker overhalen, dat blijkt weer. Maar om te praten, daar is lef voor nodig.” Dat zei Tahmina Akefi, vriendin van de vorig jaar gedode Peter R. de Vries, in de rechtbank in Amsterdam. De strafzaak tegen de twee mannen die verdacht worden van de moord is woensdag hervat. Vorige week werden levenslange gevangenisstraffen geëist tegen Delano G. en Kamil E. De 22-jarige G. is volgens het openbaar ministerie de schutter. Hij heeft tot nu toe gezwegen. E. (36) – verdacht van onder meer het uitvoeren van voorverkenningen – ontkent iedere betrokkenheid.

jvhBron: BELGA

Akefi hekelde in haar slachtofferverklaring “de gewetenloze wijze” waarop de verdachten over De Vries hadden gesproken. In ontsleutelde chatberichten schreven E. en G. en een nog onbekende opdrachtgever dat De Vries “dwars door zijn hoofd en lichaam” is geschoten.

LEES OOK. Mysterieuze moordmakelaar blijkt achter aanslag op Peter R. de Vries te zitten: “Aub, verneuk het niet” (+)

Akefi vertelde waar De Vries mee bezig was de dagen voor de moord: de lancering van de Stichting De Gouden Tip, waarmee hij een doorbraak wilde forceren in de zaak van de onopgeloste moord op Tanja Groen in 1993. Ze noemde het “een helse beproeving” om in de rechtbank op amper twee meter te zitten “van twee kille moordenaars”.

LEES OOK. Kinderen van Peter R. de Vries krijgen rechtszaal muisstil met emotioneel betoog: “Hij zal de geschiedenisboeken ingaan, als held”

De Vries verliet op 6 juli vorig jaar om 19.26 uur de studio van RTL Boulevard in Amsterdam en werd verderop in die straat met meerdere kogels neergeschoten. Negen dagen na de aanslag bezweek hij in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Advocaat van verdachte: “Geen eerlijk proces”

Delano G., de 22-jarige man die vermoedelijk De Vries vermoedelijk doodschoot, krijgt geen eerlijk proces. Dat betoogde althans een van zijn advocaten. Volgens Ronald van der Horst wordt G. berecht op basis van een geheel geanonimiseerd strafdossier, waardoor zijn mogelijkheden om zichzelf te verdedigen ernstig worden beperkt. Het openbaar ministerie heeft uit veiligheidsoverwegingen nagenoeg alle namen weggelaten uit het dossier. Getuigen, rechercheurs, forensisch deskundigen worden niet bij naam genoemd.

“In de ogen van veel mensen heeft Peter R. de Vries een belangrijk deel van zijn professionele leven besteed aan het toezien op de eerlijkheid van het strafproces. Dat maakt het extra wrang dat deze zaak maar weinig van doen heeft met een eerlijk proces”, aldus Van der Horst.

Volgens het OM is de moord op De Vries zo goed als zeker het gevolg van diens werkzaamheden voor de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo rond Ridouan Taghi. De Vries was vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. Diens broer en advocaat werden in respectievelijk 2018 en 2019 vermoord. Dat Delano G. het verband met Marengo zou hebben geweten noemde de raadsman van de beklaagde “volstrekt holle retoriek” en “gewoon onzin”.

Volgens de raadsman is er sowieso geen rechtstreeks bewijs voor het daderschap van de Rotterdammer. Het OM zegt het tegenovergestelde: het bewijs is overweldigend. G. en E. werden nog geen uur na de aanslag op De Vries op 6 juli vorig jaar aangehouden in hun auto. Daarin lag onder meer het moordwapen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten