Nieuwe tram- en bushalte aan ziekenhuis Cadix plechtig geopend

© ATV

Antwerpen -

Het is nog wachten tot maart 2023 voor het nieuwe ziekenhuis Cadix opent, maar woensdagochtend werd de nieuwe tram- en bushalte in de Kempenstraat al plechtig in gebruik genomen. De verbinding via tramlijn 1 en een reeks buslijnen moet zorgen dat de te verwachten 200.000 patiënten en bezoekers, en 1.300 personeelsleden vlot tot bij het ziekenhuis geraken.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Binnenkijken in gloednieuw Antwerps ziekenhuis ZNA Cadix: imposant bouwwerk met modernste snufjes

Heel de omgeving van de Kempenstraat naast het ziekenhuis van het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA) onderging de afgelopen jaren een heuse transformatie. Het was zes jaar geleden nog een braakliggend terrein met een parking voor vrachtwagens. Ondertussen ligt er een kleurrijk bloemenperk van vijfduizend vierkante meter. Fietsers rijden er op een nieuw, comfortabel fietspad en een fietstunnel onder het Hardenvoortviaduct. Met de fietsostrade F14 naar Essen is er een onafgebroken fietsverbinding naar het noorden van de stad.

Ziekenhuis Cadix met nieuw bloemperk. © rr

“Het is een verbinding met Park Spoor Noord, de AP Hogeschool-campus en het ziekenhuis ZNA Cadix en een deel van het Eilandje”, zegt Koen Kennis (N-VA), Antwerps schepen van Mobiliteit. “Voor fietsers en voetgangers is het een handige binnenweg, die bovendien de oversteek van enkele kruispunten vermijdt.”

Noorden van Antwerpen

De tram reed al even door de Kempenstraat langs het toekomstige ziekenhuis, maar nu is er ook een halte voor tramlijn 1 en een reeks buslijnen vanuit het noorden van Antwerpen. Dit zal nodig zijn voor een vlotte bereikbaarheid van het ziekenhuis.

Tramlijn 1 verbindt heel Antwerpen met het toekomstige ziekenhuis, want de tram doorkruist de hele stad, vanaf park-and-ride Luchtbal tot aan de eindhalte Zuid met overstapmogelijkheden in premetrostation Opera. Dat geldt ook voor de buslijnen 641, 720, 770, 771, 772, 775 en 776.

“De halte ZNA Cadix zal een sleutelrol vervullen in het mobiliteitsgebeuren van het nieuwe ziekenhuis”, zegt Ann Rombouts, manager beheer en innovatie infrastructuur bij De Lijn.

Auto’s

Er is een beperkte toegankelijkheid voor auto’s. ZNA kiest met Cadix voor een stedelijk ziekenhuis, waarbij alternatieve vervoermiddelen primeren ten opzichte van de wagen. Er zijn geen parkeerplaatsen bovengronds en de rijweg dient alleen als in- en uitrit voor de ondergrondse parking, de hulpdiensten en leveranciers. De verbinding naar de bedrijven op Asiadok-Westkaai blijft van daaruit mogelijk.

Els van Doesburg (N-VA), voorzitter van ZNA en schepen van Gezondheidszorg, kijkt uit naar de opening van het ziekenhuis. “Het wordt een state-of-the-artziekenhuis dat ondanks zijn negentien verdiepingen perfect geïntegreerd zal zijn in de buurt”, zegt de ZNA-voorzitter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten