Makro en Metro verkocht aan investeerders: “Na de zomer meer duidelijkheid over toekomst winkels”

 ©  BELGA

De Makro- en Metro-filialen van ons land zijn verkocht aan het Luxemburgse bedrijf Bronze Properties (portfolio-investeerder) en retail partner GA Europe. Dat werd vanmorgen meegedeeld tijdens de bijzondere ondernemingsraad. Maar daar zijn de vakbonden niet veel wijzer uit geworden.

De kogel is door de kerk. Na maanden speculatie is de Belgische tak van het Duitse Metro AG verkocht aan investeerders. Het gaat om Bronze Properties en GA Europe. Vooral dat laatste bedrijf staat erom bekend noodlijdende bedrijven door te lichten en zware herstructureringen door te voeren. Zo waren ze betrokken in dossiers zoals bij huishoudketen Blokker en langer geleden bij de stopzetting van Mexx Fashion.

Ook Makro en Metro liggen al langer aan een infuus. De laatste jaren noteerden ze steeds een verlies van om en bij de 40 miljoen euro. Vooral Makro kan de klanten niet meer verleiden. En ook het personeelsbestand kromp van 3.000 naar 2.000 werknemers.

“Vreemd dat management aanblijft”

De vakbonden werden woensdag op een bijzondere ondernemingsraad ingelicht over de verkoop. Maar daar werden ze niet veel wijzer. “Er heerst al lang onduidelijkheid en die blijft voorlopig”, reageert Kristel Vandamme van het ACV Puls. Voor het personeel verandert er voorlopig niets. “De werknemers hebben vernomen dat ze deel uitmaken van een financiële ‘package deal’. Wij vinden het schandalig dat we daarin totaal niet betrokken werden. De vertrouwelijkheid binnen dergelijke businessdeals hoort een minimum respect van de medewerkers niet in de weg te staan”, klonk het bij ACV en de socialistische BBTK.

Dat ook het management van de Belgische tak aan boord blijft, betreurt de vakbond. “Het management is medeverantwoordelijk voor de malaise binnen het bedrijf. Dat zij aanblijven, vinden wij een vreemde zet.”

Metro AG verkoopt overigens enkel de elf Metro-horecagroothandels en zes Makro-supermarkten. Het vastgoed houden ze wel in handen. Volgende week zit het personeel voor het eerst samen met de nieuwe eigenaars. “Maar echt duidelijkheid over de nieuwe strategie verwachten we pas na de zomervakantie”, klinkt het.

(nba, belga)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten