Astronomen ontdekken enorm en onverwacht zwart gat: “Massa van drie miljard zonnen”

Themabeeld ©  EHT Collaboration

Astronomen hebben het snelst groeiende zwart gat van de laatste negen miljard jaar ontdekt. Dat heeft de Australian National University bekendgemaakt.

jvhBron: BELGA

Het zwart gat heeft de massa van drie miljard zonnen. Het slokt elke seconde het equivalent van één aarde op, en licht 7.000 keer meer op dan al het licht van onze Melkweg, aldus het internationale team dat het object vond. Astronomen maakten al meer dan een halve eeuw jacht op dergelijke objecten. De wetenschappers vonden duizenden minder heldere zwarte gaten, maar dit verbazingwekkend helder zwart gat bleef onopgemerkt.

Hoofdonderzoeker Chirstopher Onken noemt het een “zeer lange, onverwachte, speld in de hooiberg”. “Nu willen we weten waarom dit verschillend is: is er iets catastrofaal gebeurd? Misschien zijn twee grote sterrenstelsels met elkaar in botsing gekomen en is daarbij een heleboel materiaal naar het zwart gat geleid om het te voeden”, aldus Onken.

Coauteur Christian Wolf noemde het recordbrekende object “een buitenbeentje. Wij hebben er vrij veel vertrouwen in dat dit record niet zal worden gebroken. Wij zijn in wezen rond met de hemel waar dergelijke objecten zich kunnen verschuilen.”

Het zwart gat heeft een visuele magnitude van 14,5. Het is volgens het onderzoeksteam 500 keer groter dan het zwart gat in ons sterrenstelsel. Iemand met een degelijke telescoop op een donkere plaats moet het gemakkelijk kunnen zien.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten