PRAKTISCHE GIDS BK WIELRENNEN 2022. Biljartvlak parcours in Middelkerke, waar wind grote rol kan spelen

De nieuwe Belgische kampioen wielrennen op de weg wordt een man met snelle benen. Het parcours van het BK in Middelkerke is immers biljartvlak, alleen de wind kan op zondag 26 juni nog de koers hard maken. In beide gevallen is er echter dezelfde topfavoriet.

Michiel Verheirstraeten

BK op de weg 2022 praktisch:

Wanneer? Zondag 26 juni

Waar? Middelkerke

Wie? De mannen Elite en vrouwen Elite, elke prof wordt aan de start verwacht

Start: Vrouwen Elite om 11u, Mannen Elite om 12u15

Aankomst: Vrouwen Elite omstreeks 14u15, Mannen Elite omstreeks 17u

Afstand: 120 kilometer voor Vrouwen Elite, 209 kilometer voor Mannen Elite

Het parcours: volledig vlak

Het Belgisch kampioenschap 2022 op de weg vindt op zondag 26 juni in Middelkerke plaats. Het parcours is biljartvlak met een dubbele passage in de Moeren, plus zes plaatselijke ronden van 13 kilometer bij de mannen. Goed voor 209 kilometer.

Johan Museeuw – man van de streek – stond mee aan de wieg van het parcours. “Ik wilde geen kopie van een voorjaarsklassieker uitstippelen en heb bewust de hellingen in het Heuvelland zoals de Kemmelberg en de kasseistroken zoals de Steenstraat links laten liggen. Het heeft geen zin om ons te spiegelen aan de Ronde van Vlaanderen. Er is niks mis met een koninklijke massasprint voorafgegaan door waaiers. Ik heb daarom geopteerd voor een veilige en stressloze wedstrijd, zeker zo vlak voor de Tour.”

Voor die waaiers zijn er twee dingen cruciaal: de wind en de goesting om te koersen. Of beide elementen zondag aanwezig zijn, weten we pas als de koers gedaan is. Hoe dan ook: er wordt een zuidwestenwind tot vijftig kilometer per uur voorspeld en in een peloton met grote niveauverschillen scheurt het soms sneller dan gewoonlijk, dus dat belooft...

 ©  bkmiddelkerke.be

Het resultaat is dus een vlak parcours met een aanloopronde door Gistel en tweemaal de Moeren plus zes lokale ronden van 13,7 kilometer voor de mannen (totaal 209 kilometer). De dames gaan niet door de Moeren, maar krijgen een aanloopronde van 40 kilometer plus vijf lokale ronden van 13,7 kilometer (totaal 119 kilometer).

 ©  bkmiddelkerke.be

De toegang voor het publiek tot het parcours van dit Belgisch Kampioenschap is gratis. Er zijn maar liefst vier fanzones voorzien op de lokale lus in Middelkerke: aan de aankomst, het Lotto Fan Village op de Zeedijk, op het Meynneplein en Lombardzijde Feest in de Oude Nieuwpoortstraat.

Verken zelf daags voordien het parcours

Een dag voor de profs kan je zelf het parcours verkennen tijdens een officiële BK toertocht voor de wielerfans. Met 3 afstanden is er voor iedereen wat wils. Een familietocht van 30 km, of voor de meer ervaren fietsers een tocht van 60 km of 110 km.

 ©  BELGA

Van Aert verdedigt zijn driekleur niet

Wout Van Aert gaf donderdag forfait, dus een tweede opeenvolgende titel wordt het niet. Maar aan snelle mannen geen gebrek in het Belgische profpeloton. We denken dan in eerste instantie aan de twee sprinters van Alpecin-Fenix: Jasper Philipsen en Tim Merlier. Op een BK wordt het ploegenspel vaak cruciaal, dus hier zullen er duidelijke afspraken moeten worden gemaakt. Lotto-Soudal, vaak de grootste ploeg op een Belgisch kampioenschap, heeft met Arnaud De Lie ook een van de favorieten in de rangen, met Jasper De Buyst die zowel als lead-out, als als plan-B kan worden uitgespeeld. Hardrijder en omgeturnde aanvaller Victor Campenaerts is hier plan C.

In een sprint zijn Trek-Segafredo-ploegmaats Jasper Stuyven en Edward Theuns ook te duchten tegenstanders, én hun kansen stijgen alleen maar als de koers onderweg wordt hard gemaakt. Dat initiatief om de koers open te breken zou wel eens van Quick-Step Alpha Vinyl kunnen/moeten komen. Zonder snelle man maar met een moeilijk in te tomen Remco Evenepoel of een beul op de fiets als Yves Lampaert heeft ook Patrick Lefevere enkele outsiders in de rangen.

Tot slot zijn er nog de oude rotten, die leep genoeg zijn om eventueel voor een verrassing te zorgen: Oliver Naesen, Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert, Thomas De Gendt,... Kortom, in principe mogen we een sprint verwachten, maar met dit peloton kan het nog alle kanten uit!

 ©  BELGA

Zo was het vorig jaar: Wout van Aert na bloedstollende finale

In 2021 werd het BK op de weg in Waregem gereden. 25 kilometer voor de finish ging Philippe Gilbert in de aanval, maar die werd gecounterd door Wout van Aert en Remco Evenepoel. Die twee pakten uit met een flinke demarrage en het peloton besefte dat het hen niet al te veel voorsprong kon geven: ze leken snel gegrepen te worden, maar uiteindelijk kon alleen nog Edward Theuns de sprong naar de twee kleppers maken.

Bij aanvang van de laatste ronde had het trio 30 seconden bonus op de kopgroep. Het peloton liet het drietal echter niet zomaar gaan, met nog 5 kilometer te gaan was de voorsprong van de kopgroep al gehalveerd. Uiteindelijk hield het drietal toch stand, en na een spannende sprint kroonde Wout van Aert zich als winnaar van het Belgisch kampioenschap, zijn eerste Belgische titel op de weg.

De laatste 10 Belgische kampioenen op de weg:

2021 (Waregem) Wout van Aert

2020 (Anzegem): Dries De Bondt

2019 (Gent): Tim Merlier

2018 (Binche): Yves Lampaert

2017 (Antwerpen): Oliver Naesen

2016 (Lacs de l’Eau d’Heuere): Philippe Gilbert

2015 (Tervuren): Preben Van Hecke

2014 (Wielsbeke): Jens Debusschere

2013 (La Roche-en-Ardenne): Stijn Devolder

2012 (Geel): Tom Boonen

Tom Steels is recordhouder met vier Belgische titels, gevolgd door Rik Van Steenbergen en Stijn Devolder die elk driemaal een BK wisten te beslechten in hun voordeel.

Aangeboden door onze partners