Daryl Impey snelt naar ritwinst in de Ronde van Zwitserland, geen spektakel op beklimming in de finale

 ©  EPA-EFE

Daryl Impey (Israel-Premier Tech) heeft woensdag de vierde etappe in de 85e Ronde van Zwitserland (WorldTour) gewonnen. Na 190,8 kilometer van Grenchen naar Brunnen was de Zuid-Afrikaanse veteraan, 37 jaar, de snelste van een eerste peloton.

Vincent Van Genechten

Na de zege van Peter Sagan op dinsdag kreeg het peloton een laatste overgangsrit voorgeschoteld vooraleer de klassementsrenners zich zouden mengen in de strijd. Drie renners schoven mee in de vroege vlucht: Jimmy Janssens kreeg het gezelschap van de Engelsman Matthew Holmes en de Noor Markus Hoelgaard. Het drietal verzamelde een maximale voorsprong van 5:20.

In het peloton controleerden Bahrain Victorious en INEOS Grenadiers en net voor de voet van de Sattel-klim werden de vluchters in de kraag gevat. Janssens en Holmes boden het meeste weerwerk, maar ook aan hun avontuur kwam een eind. Het tempo lag hoog en even kreeg leider Williams het lastig, maar hij wist nog net aan te pikken voor de top van het laatste puistje richting de finish. Sebastien Reichenbach besliste net voor de top zijn kans te gaan, maar zijn aanval werd de kiem ingesmoord en met een uitgedund peloton zou gesprint worden om de zege. Daarin toonde veteraan Impey nog altijd over snelle benen te beschikken.

Remco Evenpoel kwam veilig als 45ste over de streep en is twaalfde in de stand, op 10 seconden van Williams. Met Ilan Van Wilder was er ook een tweede Belg mee in het peloton.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uitslag:

1. Daryl Impey (ZAf/Israël-Premier Tech) de 191 km in 4u14:09 (gem. 45,044 km/u)

2. Michael Matthews (Aus)

3. Sören Kragh Andersen (Den)

4. Alberto Bettiol (Ita)

5. Tom Pidcock (GBr)

6. Alex Aranburu (Spa)

7. Félix Grossschartner (Oos)

8. Gianluca Brambilla (Ita)

9. Mathieu Burgaudeau (Fra)

10. Stefan Küng (Zwi)

 ©  Quick-Step Alpha Vinyl /Wout Beel

Evenepoel staat nog steeds in exacte dezelfde tijd als concurrenten als Vlasov en Adam Yates. Alleen Geraint Thomas heeft door het spel der bonificaties drie seconden voorsprong. In de rit naar Brunnen hielden de klassementsrenners zich net als de dagen voordien afzijdig. De drie kilometer lange klim naar Sattel in de finale zorgde er wel voor dat het peloton fors uitdunde, maar met nog een lange afdaling richting finish voor de boeg waagde geen van de favorieten een uitval.

Evenepoel zat op de klim even geïsoleerd, maar zag in de afdaling Masnada en Van Wilder wel opnieuw aansluiten. Voorlopig houdt de Belg zich strak aan zijn voorgenomen plan: zoveel mogelijk energie sparen in de eerste vijf dagen, om in de sleuteletappes op de laatste drie dagen te kunnen toeslaan. Vooral de tijdrit op de slotdag blijft voor Evenepoel cruciaal. Ook gisteren reed hij onmiddellijk na de rit los op zijn tijdritfiets.

Stand:

1. Stephen Williams (GBr/Bahrain Victorious) in 17u46:28

2. Andreas Kron (Den) op 0:06

3. Geraint Thomas (GBr) 0:07

4. Andreas Leknessund (Noo)

5. Stefan Küng (Zwi) 0:10

6. Marc Hirschi (Zwi)

7. Sepp Kuss (VSt)

8. Jakob Fuglsang (Den)

9. Aleksander Vlasov (Rus)

10. Adam Yates (GBr)

Aangeboden door onze partners