Moordverdachte Peter R. de Vries ‘in shock’ na strafeis levenslang

 © De Telegraaf

Kamil E., verdacht van de moord op de Nederlandse misdaadjournalist Peter R. de Vries, zegt “in shock” te zijn dat er een levenslange gevangenisstraf tegen hem is geëist. “Ik heb geen bloed aan mijn handen.” Medeverdachte Delano G., die ook levenslang hoorde eisen, doorbrak aan het einde van de strafzaak kort zijn zwijgen en wilde zijn medeleven tonen aan de nabestaanden. “Ik leef met u mee. Ik wens u oprecht alle sterkte toe”, zei hij woensdag in de rechtbank in Amsterdam.

Bron: BELGA

Beide verdachten “hebben hun recht op vrijheid verspeeld”, zo motiveerde het Openbaar Ministerie vorige week de strafeisen. Volgens het OM is G. de schutter en heeft E. hem van en naar Amsterdam gereden en meerdere voorverkenningen uitgevoerd.

De Vries werd op 6 juli vorig jaar neergeschoten in hartje Amsterdam. De misdaadverslaggever liep van de studio van RTL Boulevard naar zijn auto in een parkeergarage in de Lange Leidsedwarsstraat toen hij van nabij werd neergeschoten. Negen dagen later bezweek hij aan zijn verwondingen.

Nog geen uur na de aanslag reed de politie de twee verdachten klem. In de auto werd onder meer het moordwapen gevonden en een cryptotelefoon, waarmee de verdachten communiceerden met de opdrachtgever, die nog steeds onbekend is.

LEES OOK. Mysterieuze moordmakelaar blijkt achter aanslag op Peter R. de Vries te zitten: “Aub, verneuk het niet”

Een motief voor de moord is niet bekend, maar er wordt aangenomen dat het te maken heeft met de rol van De Vries als vertrouwenspersoon van de kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. “Daar heeft het alle schijn van”, zei de officier van justitie. In 2018 werd de broer van kroongetuige Nabil B. doodgeschoten, in 2019 zijn advocaat Derk Wiersum.

De rechtbank is van plan om op 14 juli een uitspraak te doen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten