Wielrennen Elite Baloise Belgium Tour

Edward Theuns effent pad voor Mads Pedersen, Robbe Ghys knap vijfde

Mads Pedersen rondde in Maarkedal sterk teamwerk van Trek-Segafredo af. © Belga

De Deen Madsen Pedersen (Trek-Segafredo) won in Maarkedal met sprekend gemak de spurt van een elitegroepje na een zeer genietbare finale in de Vlaamse Ardennen. Edward Theuns had een ruim aandeel in de overwinning van zijn ploegmakker. Tim Wellens (Lotto Soudal) eindigde tweede voor Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix), Quinten Hermans (Intermarché-Wanty Gobert) en Robbe Ghys (Sport Vlaanderen-Baloise), de winnaar van vorig jaar.

Freddy De Geest

Het duurde even voor de vlucht van de dag vrije baan kreeg. In het eerste wedstrijduur vlamde men 47,8 kilometer af. Gianni Marchand en Kobe Vanoverschelde (Tarteletto-Isorex), Jorre Debaele (Minerva CT), de Nederlander Nick Van Der Meer en de Nieuw-Zeelander Luke Mudgway kozen voor de aanval. De voorsprong klom op tot 2’40”, maar na een zware valpartij splitte het peloton. Mads Pedersen, Mauro Schmid en Quinten Hermans legden als eersten de brug naar de leiders. “We hadden alles perfect onder controle”, vertelt Theuns. “Ik ben content. De benen voelden wat loom aan, maar dat kan ook met de warmte te maken hebben. Toen het in de finale openbrak, hadden we Pedersen, Daan Hoole, Alex Kirsch en mezelf mee in de kopgroep. Daan en ik kregen de opdracht om het tempo hoog te houden. Op de voorlaatste helling, de Ellestraat, trok ik nog eens goed door en zette me daarna aan de kant. Hoe Mads het afwerkte, zal ik vanavond wel horen vertellen. We waren vandaag duidelijk de beste ploeg en die positieve lijn willen we op weg naar De Wandelaar (Theuns won er in 2016 voor Dan McLay en Kenny Dehaes, red.) doortrekken. In eerste instantie gaan we de leidersplaats van Mads verdedigen. We moeten onze verantwoordelijkheid opnemen.”

Start niet gemist

Robbe Ghys (Sport Vlaanderen-Baloise) speelde in zijn achtertuin (Robbe woont in Brakel, red.) een tweede jaar op rij mee voor de overwinning. Met ploegmakker Julian Mertens (negende) heeft de ploeg van de ploegleiders Walter Planckaert en Hans De Clercq de start niet gemist. “Ik kwam er goed uit, maar moest op 75 meter van de finish een tand terugschakelen en dat betaal je cash. Ik heb gedacht dat ik een tweede jaar op rij kon winnen. Het plaatselijke toerke ken ik als mijn broekzak. Al was ik wel meer fan van het parcours van vorig jaar. Na Noorwegen zat ik een week niet op de fiets, maar testen toonden aan dat het goed zat. Dit is het bewijs”, glundert Robbe. 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten