KMI kondigt “tropische dag” aan, maar daarna ontstaan buien en onweders in ons land

Het kwik klimt elke dag een beetje hoger, met een hoogtepunt op zaterdag. Dat meldt het KMI. Dan wordt het een “tropische” dag. Zondag wordt een overgangsdag waarop het op sommige plaatsen nog 30 graden kan worden, maar elders verwacht het KMI mogelijk buien en onweders.

jvhBron: BELGA
De weersverwachtingen voor donderdag. 

De weersverwachtingen voor donderdag. ©  KMI

Donderdag wordt opnieuw zonnig, met soms velden van hoge bewolking. Op de meeste plaatsen klimt het kwik naar waarden tussen 24 en 27 graden. In de Hoge Venen en vlak aan zee blijft het wat koeler, met maxima rond 23 graden. In het uiterste zuiden van het land klimt het kwik mogelijk tot 28 graden. Donderdagavond en -nacht blijft het droog met brede opklaringen en soms wat wolkenvelden. De minima liggen tussen 5 graden in sommige Ardense valleien, en 17 graden in de grootsteden.

Vrijdag wordt het zonnig met hoge wolkensluiers die vanaf het westen minder dik worden. Het wordt zeer warm met maxima rond 26 of 27 graden op de Ardense hoogten en aan zee, en tussen 28 en 31 graden elders.

De weersverwachtingen voor zaterdag. 

De weersverwachtingen voor zaterdag. ©  KMI

Zaterdag is het nog steeds overwegend zonnig. ‘s Namiddags kunnen er wel wat wolkenvelden over het noordwesten van het land verschijnen. Het wordt het hoogtepunt van deze zeer warme periode met tropische temperaturen, met in het binnenland maxima tussen 30 en 35 graden, of zeer lokaal zelfs nog wat meer. Aan zee houdt een zeebries uit noord tot noordoost het kwik onder 26 graden. ‘s Avonds en ‘s nachts kunnen er lokaal onweders tot ontwikkeling komen.

Zondag wordt een overgangsdag. De zeer warme lucht boven het oosten van ons land komt in aanraking met koelere, maritieme lucht uit het westen. In de kuststreek wordt het bijgevolg vaak zwaarbewolkt met waarschijnlijk af en toe regen. In de andere streken zou men nog van mooie, zonnige perioden moeten kunnen genieten. Op sommige plaatsen kunnen er buien en onweders ontstaan. De intensiteit, timing en locatie ervan zijn momenteel nog moeilijk in te schatten. De maxima liggen in het oosten van het land rond 30 of 31 graden (of zelfs 32 à 33 graden in Belgisch Lotharingen). In het centrum verwacht het KMI temperaturen tussen 26 en 29 graden, in het westen tussen 19 en 25 graden, en aan zee rond 17 of 18 graden.

LEES OOK. Spaanse Pluim bezorgt ons paar hete dagen, maar voor een écht mooie zomer hebben we ander fenomeen nodig

bekijk ook

ZO ZIT DAT. Wat is een hittegolf?

ZO ZIT DAT. Hoe help ik mijn huisdier af te koelen?

ZO ZIT DAT. Maakt drinken in de zon je sneller dronken?

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten