“Wat je bij mensen thuis in Griekenland zou krijgen”: nieuwe winkel met Griekse wijn en keuken

Spyros Amoranitis, Apostolos Tsakirakis, Cyntia Ravyts en Panagiotis Amoranitis in hun zaak Lito. 

Spyros Amoranitis, Apostolos Tsakirakis, Cyntia Ravyts en Panagiotis Amoranitis in hun zaak Lito. ©  fvv

Gent -

Apostolos Tsakirakis (59), Panagiotis Amoranitis (35) en Spyros Amoranitis (65) willen bewijzen dat de Griekse keuken en cultuur meer zijn dan moussaka en tzatziki. In Lito Greek Food & Wines in de Zuidstationstraat verkopen ze Griekse wijnen, traditionele producten en afhaalgerechten die je ook in de Griekse huiskamers vindt.

Lotte Ruysschaert

De Griekse Spyros Amoranitis kwam destijds naar België om te studeren. Hij vestigde zich in Luik, waar zijn zoon Panagiotis geboren werd. Vader en zoon startten er een zaak waar ze Griekse wijnen verkopen aan voornamelijk horeca.

Maar omdat ze ook steeds meer in Vlaanderen verkopen, zijn ze met Lito in Gent begonnen. Dat deden ze samen met hun vriend Apostolos, die naar Luik kwam toen hij nog geen twee jaar oud was. (lees verder onder de foto)

 

 ©  fvv

Bij Lito Greek Food & Wines verkopen ze traditionele Griekse producten, zoals olie en specerijen. Daarnaast hebben ze een groot drankaanbod met meer dan driehonderd etiketten. Er zijn vooral Griekse wijnen, maar ook spirits en frisdrank.

Panagiotis gaat zes tot zeven keer per jaar naar Griekenland om lokale Griekse handelaars en wijnboeren te bezoeken. Hij kiest daar persoonlijk alle producten voor Lito uit.

Witte taramosalata

Alle gerechten worden klaargemaakt door een Griekse kok. Hij maakt traditionele Griekse gerechten op zijn eigen manier. Zo kleurt de taramosalata bij hem niet roze, maar wit. “We verkopen ook moussaka en tzatziki, maar de Griekse keuken is zoveel meer dan dat. Bij ons vind je ook wat je bij mensen thuis in Griekenland zou krijgen”, zegt Apostolos. (lees verder onder de foto)

 

 ©  fvv

Het magazijn en de centrale keuken bevinden zich in Merelbeke, maar de winkel voor particulieren ligt in de Zuidstationstraat. Daar kan je de kant-en-klare maaltijden afhalen. De prijs voor een fles Griekse wijn varieert tussen vijf en tweehonderd euro. Een keer per maand organiseert Lito een wijnproeverij in Gent.

INFO: www.litofoodwines.be. Van dinsdag tot zaterdag open van 11.30 uur tot 19.30 uur. Eerste twee weken zonder eten en daarna wel met traiteur.

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent