Twee veroordeelden in zaak-Aquino trekken naar Cassatie

Sandro Hamidovic ©  Tom Palmaers

Sandro Hamidovic (52), leider van een Bosnische clan, en ex-restaurantuitbater Martino Trotta (62) hebben officieel cassatieberoep aangetekend tegen hun veroordeling door het Tongerse hof van assisen voor de dodelijke gijzeling van Silvio Aquino (41). Dat beroep is deze week effectief ingediend. Hamidovic kreeg een levenslange opsluiting, terwijl Trotta tot 28 jaar cel werd veroordeeld.

jvhBron: BELGA

Na een proces van drie weken met enorme veiligheidsmaatregelen sprak assisenvoorzitter Jo Daenen vrijdag 3 juni kort na middernacht het arrest met de straffen uit. Trotta kreeg 28 jaar cel en Sandro Hamidovic een levenslange celstraf. Voor Bosko Hamidovic, die in Maasmechelen het vertrek van aan Silvio’s woning doorbelde, werd het een celstraf van 20 jaar. Dragisa Hamidovic, die eind augustus 2021 in Spanje werd opgepakt en als eerste bekentenissen aflegde, kreeg 22 jaar cel. Nebusha Pavlovic werd veroordeeld tot 26 jaar cel.

Op 27 augustus 2015 werden Silvio Aquino en zijn vrouw Silvia op de Sint-Hubertuslaan in Oudsbergen klemgereden door een Opel Astra en een Jaguar met vier gemaskerde leden van de Bosnische Hamidovic-clan aan boord die oranje armbanden droegen om te laten uitschijnen dat ze politiemannen waren. Ze sleurden Silvio en zijn vrouw uit de wagen. In een schermutseling kon Silvia weglopen, terwijl haar man Silvio met vijf kogels in het hoofd en twee in de romp werd doodgeschoten. Ook een van de uitvoerders, Samson Hudorovic, de stiefzoon van Sandro, liet het leven.

Volgens de jury wilden de uitvoerders Silvio en Silvia ontvoeren en gijzelen om 500.000 euro losgeld te eisen van de familie. Silvio kon het wapen van een van zijn aanvallers afpakken, waarna onder meer Sandro Hamidovic Silvio met meerdere kogels afmaakte. Voor Trotta, die aanzien werd als tipgever en met Samson en Sandro mee de plannen besprak, werd rekening gehouden met zijn leeftijd, gezondheid en drijfveer die eerder van financiële aard was. Voor de strafbepaling bij alle schuldigen werd rekening gehouden met het grof niets ontziend geweld en het totaal gebrek aan respect voor de fysieke integriteit van anderen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten