Brand richt grote schade aan in woning: “Het vuur is razendsnel kunnen uitbreiden en ging met een enorme hitte gepaard”

De brandweer kreeg de vlammen vrij snel onder controle, maar de schade in het huis is wel aanzienlijk. 

De brandweer kreeg de vlammen vrij snel onder controle, maar de schade in het huis is wel aanzienlijk. © rr

Breendonk -

Een hevige brand heeft donderdagochtend grote schade aangericht in een woning in de Schaafstraat in Breendonk (Puurs-Sint-Amands). De bewoonster kon zich op tijd in veiligheid brengen, maar ademde wel wat rook in en werd preventief naar het ziekenhuis overgebracht. Vermoedelijk is het vuur veroorzaakt door een kortsluiting.

Theo Derkinderen

Het vuur brak kort na half negen uit in een bureelruimte aan de achterzijde van de woning. De bewoonster merkte de brand zelf op en probeerde de vlammen nog te doven. Daarin slaagde ze evenwel niet. “Omdat de rook en het vuur steeds heviger werden en haar bluspogingen niet lukten, heeft ze de goede beslissing genomen om naar buiten te vluchten en daar de komst van de hulpdiensten af te wachten”, zegt brandweerofficier Kris Engels.

De brandweer zette ook een hoogtewerker in. 

De brandweer zette ook een hoogtewerker in. © rr

“Bij onze aankomst was er achteraan het gebouw al een raam stuk gesprongen en sloegen de vlammen naar buiten. We zijn onmiddellijk met een buitenaanval begonnen om de brand te blussen en konden de woning ook vrij snel binnendringen om het vuur langs de binnenkant van het gebouw te doven. De brand woedde op dat ogenblik al in een groot deel van de benedenverdieping. Die is volledig verwoest. Het vuur kon snel uitbreiden en ging ook met een enorme hitte gepaard. Op sommige plaatsen is daardoor zelfs de bepleistering van de muren gevallen.”

Verlichting

De schade in het huis is groot. Niet alleen op het gelijkvloers, maar ook op de eerste verdieping. Daar is vooral rookschade. De woning is onbewoonbaar. Uit de eerste vaststellingen blijkt dat de brand vermoedelijk is ontstaan door een kortsluiting aan de verlichting of een transformator.

De woning liep aanzienlijke schade op. 

De woning liep aanzienlijke schade op. © rr

Omdat de bewoonster een tijdlang in de rook had gestaan, werd ze voor een medische controle overgebracht naar het AZ Rivierenland in Reet (Rumst). Dat mocht ze in de loop van de dag opnieuw verlaten. Voorlopig wordt ze opgevangen bij haar familie.

Na de bluswerken sloot een gespecialiseerd team van de brandweer de woning af met houten panelen. De Schaafstraat bleef ruim twee uur afgesloten voor het verkeer.

Ondertussen lieten al heel wat inwoners van Breendonk via sociale media weten dat ze de bewoonster willen helpen met kledij en andere spullen, als dat nodig zou zijn. tdk

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten