Eerste “welzijnskippen” in de rekken bij Colruyt en Okay

Themabeeld 

Themabeeld ©  Shutterstock

Bij Colruyt en Okay liggen sinds vandaag/donderdag de eerste producten van “welzijnskippen” in de rekken. Het gaat hierbij om kippen die voldoen aan verschillende dierenwelzijnscriteria van het Better Chicken Commitment. In augustus kondigden de supermarktketens, als eerste Belgische retailer, aan dat ze tegen 2026 plofkippen willen bannen. Nu de eerste kippenproducten van welzijnskippen in de winkel liggen, is hierin een eerste stap gezet.

jvhBron: BELGA

BCC staat voor hogere en striktere criteria op vlak van dierenwelzijn, en werd gelanceerd door verschillende ngo’s die zich inzetten voor meer dierenwelzijn in Europa. De producten die sinds donderdag beschikbaar zijn komen van een trager groeiend ras. Ze leven langer, van 42 naar 50 dagen, en beschikken over 40 procent meer ruimte. Ze krijgen ook zitstokken en piksubstraten, waarmee het natuurlijk gedrag van kippen gestimuleerd wordt. 

Bij Colruyt gaat het om drie producten (kipfilet, kippenhaasje en onderbouten), bij Okay worden daar nog kippendijen en -vleugels aan toegevoegd. De producten zijn herkenbaar door een sticker op de verpakking.

De kippen zijn ook 100 procent Belgisch. De retailer werkt samen met 230 Belgische kippenkwekerijen. Die krijgen begeleiding in dit duurzaamheidsproces. “We zijn vandaag tevreden dat we hier al een grote stap vooruit hebben kunnen maken”, zegt Colruyt-marketingdirecteur Guy Elewaut.

 “We maken het onze klanten zo makkelijker om een duurzame keuze te maken op het vlak van dierenwelzijn”, zegt Elewaut. Colruyt Group zegt dat dierenwelzijn hoog op hun agenda staat, en een van de pijlers vormt van hun duurzamheidsbeleid. “Als eerste Belgische retailer het engagement aangaan om over te schakelen naar vleeskippen die aan de BCC-criteria voldoen was, dan ook een logische stap”, klinkt het. 

Intussen gingen ook Delhaize, Lidl, Aldi, Albert Heijn en Carrefour hetzelfde engagement aan.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten