UGent wil nog altijd een nieuw home bouwen, ook al moet daar bosje voor verdwijnen: “Durven moeilijke keuzes te maken”

Zo zal de nieuwe studentenwoning eruitzien. ©  Universiteit Gent

Gent -

De UGent zet door met de plannen om een nieuwe studentenhome te bouwen aan de Corneel Heymanslaan. Een eerdere vergunningsaanvraag werd ingetrokken, maar er loopt nu een nieuwe procedure. De plannen zijn omstreden, omdat een bos van 2.700 vierkante meter moet sneuvelen.

Max Dedulle

De universiteit investeert zo’n 30 miljoen euro in de campus, die toe is aan modernisering. In een eerste fase komt er een nieuwe studentenhome met 300 kamers naast Home Boudewijn. Vanaf 2028 krijgt de faculteit op de site een opfrisbeurt.

Nieuw zijn de plannen niet: in oktober vroeg de UGent al een vergunning aan. Die zorgde toen voor heel wat ophef bij buurtbewoners, want voor de nieuwe home moet er 2.700 vierkante meter bos verdwijnen. Om technische redenen werd de procedure tijdelijk gepauzeerd, maar vorige maand diende de UGent een nieuwe aanvraag in. Die bevat wat meer technische uitleg, op vraag van onder meer Farys en de Vlaamse Milieumaatschappij. (lees verder onder de foto)

De plannen bevatten ook een binnentuin. ©  Universiteit Gent

Groene campus

Verder zijn de plannen nagenoeg ongewijzigd, inclusief het bos dat wordt gekapt. “Maar de toekomstige Campus Heymans zal voor dertig procent uit groen bestaan”, verzekert rector Rik Van de Walle. “Een deel ervan - het Vossenpark - wordt ook gedeeld met de buurt. We gaan voor een verhaal op lange termijn en durven daarbij ook moeilijke keuzes te maken.”

Als de omgevingsvergunning wordt goedgekeurd, start de UGent in het voorjaar van 2023 met de bouw van de nieuwe home.

In maart greep de universiteit nog naast een vergunning voor een nieuwe home nabij de Sterre. Die plannen zijn nog altijd van de baan.

LEES OOK:UGent wil tweede nieuwe studentenhome bouwen, maar ook hier moet stukje groen weg

Waar het home zou moeten komen, is nu een bosje. ©  Google Maps

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten