ISIS-leider opgepakt bij Amerikaanse operatie in Syrië

Themabeeld ©  BELGAIMAGE

De door de Verenigde Staten geleide coalitie heeft een leider van terreurmilitie IS gearresteerd tijdens een operatie in het noorden van Syrië. “Hij is een ervaren bommenmaker en een hooggeplaatst vertegenwoordiger van de Syrische tak van Islamitische Staat”, zo maakte het bondgenootschap donderdagochtend bekend. Er werden geen nadere gegevens verstrekt over de identiteit van de man.

jvhBron: BELGA

De Washington Post bericht dat Amerikaanse regeringsfunctionarissen de gearresteerde man hadden geïdentificeerd als Hani Ahmed al-Kurdi. Hij was vroeger bekend als de gouverneur van Raqqa. 

Raqqa, in Noord-Syrië, werd ooit beschouwd als de officieuze hoofdstad van het gebied dat door IS werd geregeerd. De extremisten hadden in 2014 grote gebieden in Irak en Syrië onder de voet gelopen en daar een zelfverklaard “kalifaat” uitgeroepen. Intussen hebben ze het gebied opnieuw uit handen moeten geven.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten werd de militaire operatie uitgevoerd in een gebied nabij de stad Aleppo, die wordt gecontroleerd door het Turkse leger en geallieerde Syrische milities. Volgens de anti-IS-coalitie zijn er geen slachtoffers gevallen onder burgers of eigen soldaten.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten