‘Riverdale’-acteur doodde moeder “zodat ze niet zou moeten zien hoe hij Canadese premier Justin Trudeau vermoordde”

Ryan Grantham 

Ryan Grantham ©  Fusion Movies

Ryan Grantham, de Canadese acteur die in maart zijn eigen moeder vermoordde, had ook plannen om de Canadese premier Justin Trudeau te vermoorden.

jvhBron: CBC, Entertainment Weekly

Grantham (24), vooral bekend uit de Amerikaanse serie ‘Riverdale’, schoot in maart 2020 zijn moeder Barbara Waite door het hoofd terwijl de 64-jarige vrouw piano aan het spelen was. Hij pleitte schuldig aan moord zonder voorbedachte rade, deze week wordt beslist over de strafmaat.

Tijdens die zitting schetste de openbare aanklager een verontrustend beeld van de geestestoestand van Grantham ten tijde van de moord. Zo bleek dat de jongeman de moord meermaals repeteerde, en zichzelf filmde toen hij zijn moeder uiteindelijk doodschoot.

Maar nu blijkt – uit politieverhoren en uittreksels uit zijn dagboek – dat Grantham na de dood van zijn moeder ook een moordaanslag op de Canadese premier Justin Trudeau wilde plegen. Zo zou hij wapens, munitie en een tiental Molotovcocktails in zijn auto geladen hebben. Grantham voerde zijn plan om naar de ambtswoning van Trudeau in Ottawa te rijden echter niet uit, en gaf zichzelf aan bij de politie.

Volgens een psychiatrisch rapport leed Grantham ten tijde van de moord aan een “intense periode van klinische depressie”, en vermoordde hij zijn moeder “om haar het geweld te besparen dat hij van plan was te plegen”.

Op moord zonder voorbedachte rade staat in Canada verplicht een levenslange celstraf, een commissie moet enkel nog bepalen wanneer Grantham in aanmerking komt voor parool.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten