Niet één maar víér dagen staking op Brussels Airport: “Kans dat er oplossing komt, is klein”

De kans is heel groot dat er volgende week drie dagen gestaakt wordt bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines, op 23, 24 en 25 juni. Nadat eerder de piloten een stakingsaanzegging hadden ingediend, heeft het cabinepersoneel vandaag dat voorbeeld gevolgd, zo kondigden de vakbonden aan. Die stakingen zouden dan bovenop de nationale actiedag van 20 juni komen.

jvhBron: BELGA

De vakbonden hadden woensdag een beslissing over een stakingsaanzegging door het cabinepersoneel - de stewards en stewardessen - nog met 24 uur uitgesteld, nadat de directie een nieuw voorstel op tafel had gelegd.

Maar dat voorstel, dat volgens de vakbonden een premie inhield, kon hen niet overtuigen. “Het vliegend personeel heeft nooit geld gevraagd om hun problemen op te lossen, maar heeft structurele ingrepen gevraagd die de toekomst van het bedrijf en zijn werknemers veiligstellen”, klinkt het.

LEES OOK. Door staking breken spannende dagen aan voor wie op reis vertrekt: kan je ticket zomaar omboeken? Moet je bijbetalen? (+)

Zowel bij de piloten als bij het cabinepersoneel van de luchtvaartmaatschappij heerst er ontevredenheid over de werkdruk. De gestegen vraag naar vliegreizen zet druk op de arbeidsorganisatie, luidt het. De piloten zijn daarnaast ook ontevreden dat de directie hun cafetariaplan, een budget voor extralegale voordelen, niet wil indexeren.

De vraag om structurele ingrepen om de werkdruk te verlagen klinkt al langer. Vorige zomer waren er al een reeks eerder symbolische acties en in december werd er een dag gestaakt. “Het gaat nog altijd om dezelfde problemen als vorige zomer”, klinkt het bij de vakbonden. “De directie heeft een jaar de tijd gekregen om de problemen aan te pakken, maar er is nauwelijks iets gebeurd.”

Daar komt nog bij dat “het loon van het vliegend personeel niet correct werd betaald en dat het werkrooster alweer te laat werd gepubliceerd”, zeggen de christelijke, de socialistische en de liberale vakbond nog. “We stellen ons ernstige vragen bij het functioneren van het management.”

LEES OOK. Brussels Airlines schrapt ruim helft vluchten op 20 juni, luchthaven adviseert die dag niet te vertrekken

De piloten hadden vorige vrijdag een stakinsaanzegging ingediend. Er was morgen/vrijdag nog een verzoeningsvergadering gepland, maar de vakbonden lijken niet van plan daar nog aan deel te nemen.

De directie van Brussels Airlines zei eerder dat ze de hoge werkdruk erkent en dat ze bereid is om naar oplossingen te zoeken om die te verlichten. Zo besliste ze om tijdens de zomer 148 vluchten te schrappen, maar dat vonden de vakbonden onvoldoende. In een interne brief naar aanleiding van de stakingsaanzegging van de piloten, waarschuwde de directie dat hun eisen de toekomstige groei van de maatschappij kunnen fnuiken.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten