Tom Hanks zou Oscarwinnende rol uit ‘Philadelphia’ niet meer doen: “Heteromannen moeten geen homoseksuele personages spelen”

“Destijds was het merendeel van het publiek niet bang voor Philadelphia omdat ik de hoofdrol speelde”, zegt Hanks over zijn rol als homoseksuele man. “Maar dat punt zijn we nu voorbij.” 

“Destijds was het merendeel van het publiek niet bang voor Philadelphia omdat ik de hoofdrol speelde”, zegt Hanks over zijn rol als homoseksuele man. “Maar dat punt zijn we nu voorbij.” ©  REUTERS

Zijn vertolking van een homoseksuele man die besmet was met HIV leverde hem zijn eerste Oscar op, maar Tom Hanks (65) zou die rol nu niet meer aannemen. De acteur, die dra te zien is in de Hollywoodfilm ‘Elvis’, ‘beseft dat de tijden veranderd zijn.”

Wout Desmytere

“Het is niet ‘misdadig’ of ‘klagerig’ om meer te verwachten van een film”, zegt de acteur in een interview met The New York Times Magazine. “De boodschap van Philadelphia was: ‘wees niet bang’. En toen (de film kwam uit in 1993, red.) was het merendeel van het publiek niet bang voor die film omdat ik de hoofdrol speelde. Maar dat punt zijn we voorbij. Mensen zouden niet meer accepteren dat er géén homoseksuele man voor die rol wordt geselecteerd. Omdat het niet authentiek is. En ze hebben gelijk.”

Ook zijn iconische rol in Forrest Gump, waar hij een jaar later zijn tweede Oscar mee won, zou hij om die reden niet meer aannemen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook