Kevin Spacey blijft op vrije voeten

 ©  REUTERS

De rechtszaak tegen acteur en tweevoudig Oscar-winnaar Kevin Spacey is donderdag van start gegaan in Londen. Hij moet zich voor een Londense rechter verantwoorden voor “het dwingen tot seksuele activiteit met penetratie” van drie mannen. Het zou gaan om feiten die plaatsvonden tussen 2005 en 2013, de periode dat Spacey in Londen werkte. Spacey ontkent de feiten.

De acteur keek het proces met vertrouwen gemoed. Hij was dan ook zelf aanwezig op de eerste procesdag. Na de eerste hoorzitting besliste het gerecht om Spacey voorlopig op vrije voeten te laten. Aanklagers hadden er bij de rechtbank op aangedrongen om de 62-jarige acteur te verplichten om in het Verenigd Koninkrijk te blijven tot de start van het proces op 14 juli. Maar daar ging de rechtbank dus niet op in.

Spacey moest zich donderdag nog niet formeel uitlaten over de feiten tussen 2005 en 2013. Maar sinds het begin houdt hij vol dat er geen criminele feiten hebben plaatsgevonden. De aantijgingen hadden wel een grote impact op de carrière van Spacey. Zijn rol in het al voltooide All the money in the world werd ­opnieuw ingeblikt en hij werd prompt geschrapt uit de hitserie House of cards. Daarbovenop moest Spacey het productiehuis van de serie een schadevergoeding van ruim 27 miljoen euro betalen.

(nba, evdg)

Aangeboden door onze partners

Lees ook