Overal code geel voor hitte, in Limburg zelfs code oranje: zaterdag “tropische temperaturen, lokaal mogelijk zelfs nog wat warmer”

Het wordt vrijdag opnieuw zonnig, en nog wat warmer met maxima tot 31 graden. Zaterdag moet echter de warmste dag worden, “met overal tropische temperaturen”. Dat meldt het KMI, dat in alle Vlaamse provincies code geel voor hitte afkondigt, in Limburg zelfs code oranje.

jvhBron: BELGA
De weersverwachtingen voor vrijdag. 

De weersverwachtingen voor vrijdag. ©  KMI

Vrijdag wordt opnieuw zonnig, met aanvankelijk hoge sluierbewolking die in de loop van de dag wegtrekt naar het oosten. De maxima liggen tussen 25 graden in de Hoge Venen, en 29 à 31 graden in Laag­-België.

Vrijdagavond en -nacht trekken de laatste hoge wolkensluiers weg naar het oosten, en wordt het helder. Het wordt een zachte nacht met minima tussen 13 graden in de Hoge Venen, en 20 graden in de steden.

Ook zaterdag krijgen we veel zon met ook wat hoge wolkensluiers. Het wordt de warmste dag van deze warme periode, met praktisch overal tropische temperaturen. De maxima liggen tussen 30 en 35 graden in het binnenland. Het is niet onmogelijk dat het lokaal nog wat warmer wordt.

In de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant geldt dan ook van middernacht tot middernacht code geel, in Limburg zelfs code oranje. Enkel aan de kust geldt – met dank aan de frisse zeebries – geen waarschuwing.

Zondag wordt bewolkt met in de loop van de dag perioden van regen of buien, mogelijk met onweer. Maxima van 17 graden aan zee tot 30 graden in het uiterste zuidoosten van het land. De dagen daarna wordt het minder warm.

Hoge ozonconcentraties verwacht

Door de combinatie van het warme weer en luchtvervuiling worden er vrijdag en zaterdag ook hoge ozonconcentraties in de lucht verwacht, waarschuwt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu. De kans bestaat dan ook dat de Europese informatiedrempel van 180 microgram per kubieke meter lokaal wordt overschreden, aldus IRCEL. Zaterdag zullen de ozonconcentraties verder toenemen, en zijn overschrijdingen van de Europese informatiedrempel mogelijk op verschillende plaatsen in het land.

Ozonconcentraties zijn ’s ochtends zeer laag, en nemen toe in de loop van de dag. De hoogste pieken worden dan ook verwacht in de late namiddag en vroege avond. Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling – zoals kinderen, ouderen of personen met ademhalingsproblemen – doen best geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht tussen 12 uur en 22 uur. Ozonconcentraties zijn binnenshuis gemiddeld de helft lager dan in de buitenlucht. Zondag zal de luchtkwaliteit gevoelig verbeteren, aldus IRCEL.

 

bekijk ook

ZO ZIT DAT. Wat is een hittegolf?

ZO ZIT DAT. Maakt drinken in de zon je sneller dronken?

ZO ZIT DAT. Hoe help ik mijn huisdier af te koelen?

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten