Boerenbond dient bezwaarschrift in tegen stikstofakkoord: “Doelstellingen zijn veel te zwaar”

Themabeeld ©  ppg

De Boerenbond heeft vrijdag een bezwaarschrift tegen het stikstofakkoord overhandigd aan de burgemeester van Leuven. Vrijdag is de laatste dag van het openbaar onderzoek, waarbij iedereen bezwaren kon uiten tegen het akkoord. Omdat de Boerenbond gevestigd is in Leuven, moest het bezwaar daar ingediend worden. 

jvhBron: BELGA

De Boerenbond stelt dat de doelstellingen van het stikstofakkoord niet haalbaar zijn voor de boeren. “Ze zijn veel te zwaar”, zegt Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssen. “Bovendien zijn ze gericht op individuele boerderijen, in plaats van te kijken naar de gehele sector. Daardoor worden bepaalde maatregelen niet in rekening gebracht.”

Het akkoord houdt bovendien geen rekening met de stikstof die verdwijnt door de opkoopregeling voor de varkensbedrijven, stelt de Boerenbond. Ook het aantal landbouwbedrijven dat de komende jaren stopt, wordt niet meegenomen. Volgens eigen cijfers is de gemiddelde leeftijd van landbouwers 56 jaar en geeft slechts 12 procent van de vijftigplussers aan een opvolger te hebben. Er wordt volgens de organisatie ook te weinig gekeken naar innovaties van bijvoorbeeld veevoeder of bedrijfsbeheer.

Een laatste argument vindt de Boerenbond bij andere sectoren. Stikstof van landbouw wordt “anders behandeld” dan stikstof van industrie of verkeer, zegt de bond, die daarmee verwijst naar chemiebedrijf Ineos, dat wel een vergunning kreeg van minister van Leefmilieu Zuhal Demir. “Twee maten en twee gewichten”, zegt voorzitter Ceyssens. “Het zal de natuur worst wezen vanwaar de stikstof komt: van de industrie of van de landbouw.”

Ook Climaxi en Boerenforum dienen bezwaar in

Ook Climaxi, de beweging voor klimaat en sociale rechtvaardigheid, en het Boerenforum, de organisatie voor agro-ecologie en eerlijke landbouw, hebben samen een bezwaar ingediend tegen het ontwerp. “Wij missen een echt landbouwbeleid in dit voorstel en roepen op tot dialoog met de sector”, zeggen ze.

De twee organisaties zeggen in een persmededeling dat zij kiezen voor “grondgebonden landbouw”, waarbij er zoveel dieren per hectare worden gehouden als die hectare aankan. Ze vrezen dat het ontwerp van decreet dat voorligt, zal leiden tot “nog meer intensieve en industriële landbouw”.

De organisaties vinden argumenten voor hun stelling in het milieueffectenrapport (MER) dat ter inzage ligt. Daarin staat dat het te verwachten valt dat “de kleinere bedrijven of bedrijven met een beperkt toekomstperspectief (oudere bedrijfsleiders zonder opvolging) de investeringen die nodig zijn om de emissiereducties te realiseren, niet zullen doen en eerder zullen stoppen”. Ook wordt in het MER-rapport gewaarschuwd dat de “vraag naar bijkomende ‘megastallen’” zal toenemen.

“Er wordt vooral gemikt op stallen met luchtwassing. In andere landen van Europa vonden wij alternatieven, waarbij landbouw en natuur geïntegreerd worden en de boeren een basisinkomen krijgen dat hen beschermt tegen prijsschommelingen. Wij missen een echt landbouwbeleid in dit voorstel en roepen op tot dialoog met de secto”, zeggen de twee bewegingen, die inspiratie vonden in Ierland.

Hoeveel bezwaren er uiteindelijk zullen zijn ingediend, is nog niet duidelijk. Alle reacties moeten nu worden overgemaakt aan het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten