Eric Van Rompuy wil geen Grootkruis in de Orde van Leopold II meer: “Eén van de grootste moordenaars in de geschiedenis”

Voormalig volksvertegenwoordiger Eric Van Rompuy (CD&V) stelt voor om de eretekens in de Orde van Leopold II voortaan te vernoemen naar koning Boudewijn. Van Rompuy krijgt eind juni het Grootkruis in de Orde van Leopold II, maar vindt de vernoeming naar de omstreden vorst “totaal onaanvaardbaar”. “Ik wil niet de man zijn die een ereteken heeft gekregen in een orde van een van de grootste moordenaars in de geschiedenis”, klinkt het

jvhBron: BELGA

De Orde van Leopold II werd door de vorst zelf in het leven geroepen ten tijde van Congo-Vrijstaat aan het einde van de negentiende eeuw, waar onder zijn bewind extreme wreedheden werden begaan. Eind deze maand wordt Eric Van Rompuy door de Kamer bevorderd tot het Grootkruis in de Orde, de hoogste onderscheiding.

Van Rompuy noemt de vernoeming naar Leopold II echter “totaal onaanvaardbaar”. “Het is een relikwie uit het koloniaal verleden. Ik wil niet de man zijn die een ereteken heeft gekregen van een van de grootste moordenaars in de geschiedenis.”

Volgens de CD&V-eminentie is het niet zijn bedoeling om het ereteken te weigeren. De Kamer kan de naam van Leopold II eenvoudig vervangen worden door die van de latere koning Boudewijn, zegt hij. Van Rompuy wil die suggestie overmaken aan Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt, die de bijzondere parlementaire commissie over het Belgische koloniale verleden voorzit.

Die laatste verklaarde eerder deze week aan De Morgen al dat het “van slechte smaak getuigt om een eretitel te geven met de naam van een staatshoofd dat een gruwelbeleid heeft gevoerd”, en dat de kwestie in de bijzondere commissie zal worden besproken. 

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten