Verenigd Koninkrijk keurt uitlevering van Julian Assange aan VS goed, WikiLeaks tekent beroep aan

Julian Assange 

Julian Assange ©  REUTERS

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel heeft een besluit ondertekend waardoor Julian Assange (50) kan uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten. De Australiër wordt in de VS aangeklaagd voor spionage. WikiLeaks tekent beroep aan tegen de beslissing.

jvh

“Rekening houdend met zowel het Magistrates Court als het High Court is de uitlevering van Julian Assange aan de VS gelast”, aldus een woordvoerder van het ministerie. Die rechtbanken waren van oordeel dat het niet “onderdrukkend, onrechtvaardig of misbruik van procesvoering zou zijn om Assange uit te leveren”, klink het.

“Evenmin hebben zij (de rechtbanken) vastgesteld dat de uitlevering onverenigbaar zou zijn met zijn (Assange) mensenrechten waaronder zijn recht op een eerlijk proces en op vrijheid van meningsuiting, en (hebben zij vastgesteld) dat hij in de VS een passende behandeling zal krijgen, inclusief voor zijn gezondheid”, aldus de woordvoerder. De uitlevering van Assange zou met andere woorden niet in strijd zijn met zijn mensenrechten.

WikiLeaks gaat in beroep tegen de beslissing. Volgens zijn advocaten begint een nieuwe juridische strijd voor zijn vrijstelling.

Gelekte documenten

Assange wordt ervan verdacht 700.000 geheime documenten over militaire en diplomatieke activiteiten van de Verenigde Staten in Irak en Afghanistan te hebben gelekt. WikiLeaks noemt het besluit van Patel dan ook een enorme klap voor de vrijheid van meningsuiting. Volgens WikiLeaks is Assange een journalist en publicist die Amerikaanse oorlogsmisdaden in naar eer en geweten aan het licht bracht. Washington wil hem daarom laten verdwijnen, onder om anderen af te raden zijn voorbeeld te volgen, klinkt het.

In de Verenigde Staten riskeert Assange 175 jaar cel. De Amerikaanse autoriteiten hebben beloofd dat hij in de Verenigde Staten niet in een streng beveiligde gevangenis zou worden opgesloten, en dat hij zijn straf zelfs in Australië zou kunnen uitzitten. Organisaties zoals Reporters Zonder Grenzen en Amnesty International verzetten zich echter tegen de uitlevering, omdat zij ondanks de Amerikaanse beloftes vrezen voor gevangenisomstandigheden die het risico op zelfdoding verhogen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten