Eurovisiesongfestival volgend jaar dan toch niet in Oekraïne, Kiev wil bijkomende onderhandelingen

De Oekraïense band Kalush Orchestra won onlangs het Eurovisiesongfestival.  

De Oekraïense band Kalush Orchestra won onlangs het Eurovisiesongfestival.  ©  AFP

Het Eurovisiesongfestival zal volgend jaar toch niet plaatsvinden in Oekraïne. Dat heeft de overkoepelende organisator European Broadcasting Union vrijdag bekendgemaakt. Maar Oekraïne zelf is niet tevreden met die beslissing.

jvhBron: BELGA

Gezien de oorlog vindt de EBU het niet veilig om het evenement in Oekraïne te organiseren. Wel is het de bedoeling dat de Oekraïense overwinning van dit jaar centraal zal staan in de show in 2023. “Daarvan maken we een prioriteit tijdens onze besprekingen met het uiteindelijke gastland”, zo verzekert de EBU in een mededeling.

Vorige maand won de Oekraïense groep Kalush Orchestra de 66ste editie van het Eurovisiesongfestival in Turijn met het nummer Stefania. De overwinning was een blijk van solidariteit van de Europese landen voor Oekraïne. Rusland mocht vanwege de inval in Oekraïne niet meedoen aan de wedstrijd. Het was de derde keer dat Oekraïne het festival won.

Volgend jaar

Normaal gaat de organisatie van het Songfestival naar het winnende land, maar door de huidige oorlogssituatie is het te moeilijk en onveilig om het evenement in Oekraïne te organiseren, zo stelt de EBU. Daarom richt de Europese omroepenkoepel zich nu tot de nummer twee, namelijk het Verenigd Koninkrijk. De Britse singer-songwriter Sam Ryder behaalde zilver met het nummer Space man. De EBU plant nu gesprekken met de Britse omroep BBC.

De EBU begrijpt dat de teleurstelling groot is bij de verantwoordelijk Oekraïense omroep UA:PBC. Die liet – ondanks de oorlog – steeds weten serieus te zijn over het organiseren van het festival in Oekraïne.

(Lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Oekraïne eist bijkomende onderhandelingen

De Oekraïense minister van Cultuur en Informatie Oleksandr Tkachenko heeft vrijdag op Facebook een statement gedeeld waarin hij zijn ongenoegen uit over de beslissing van de EBU. “Oekraïne is het niet eens met de aard van zo’n beslissing - toen we met het feit werden geconfronteerd zonder discussie over andere opties. Maar we zijn ervan overtuigd dat we alle reden hebben om verder te onderhandelen om een gezamenlijke oplossing te vinden die alle partijen tevreden zal stellen”, schrijft hij.

“We hebben Eurovisie eerlijk gewonnen en binnen de termijnen aan alle voorwaarden voldaan voor het houden van Eurovisie in Oekraïne - we hebben antwoorden en garanties gegeven over veiligheidsnormen en mogelijke locaties voor de competitie”, klinkt het. “Eurovisie 2023 in Oekraïne organiseren is een sterk signaal naar de hele wereld dat het Oekraïne nu steunt. We zullen eisen dat dit besluit wordt gewijzigd, omdat we geloven dat we aan alle verplichtingen kunnen voldoen, zoals we herhaaldelijk aan de Europese Radio-Unie hebben laten weten. Daarom eisen we extra onderhandelingen over het organiseren van Eurovisie 2023 in Oekraïne.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten