Advocaat Blatter pleit voor vrijspraak in fraudezaak

 ©  AP

In het fraudeproces tegen voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter en oud UEFA-baas Michel Platini heeft de advocaat van Blatter gepleit voor de vrijspraak van zijn cliënt.

BelgaBron: BELGA

Volgens advocaat Lorenz Erni was de betaling van omgerekend 1,8 miljoen euro van de FIFA aan Platini gebaseerd op een overeenkomst tussen de twee mannen - een ‘gentlemen’s agreement’ volgens de raadsman - en werd de som enkel overgemaakt voor advieswerk. Er was geen andere reden waarom de Wereldvoetbalbond het bedrag zou hebben betaald en ook geen reden voor Blatter om twijfels te hebben over de geldigheid van de (mondelinge) overeenkomst, zei zijn advocaat in zijn pleidooi voor de Zwitserse rechtbank. 

Woensdag werd voor zowel Blatter als Platini een celstraf van een jaar en acht maanden met uitstel geëist door de Zwitserse aanklager, die verklaarde dat beide mannen zich schuldig hadden gemaakt aan “fraude, mogelijk verduistering of ondeugdelijk beheer van een onderneming, alsmede valsheid in geschrifte”.

Blatter (86) en Platini (66) staan in het proces in het Zwitserse Bellinzona, dat op 8 juni begon, terecht voor een verdachte transactie uit 2011. Platini ontving een betaling van omgerekend 1,8 miljoen euro van de Wereldvoetbalbond, bijna negen jaar na zijn werk als adviseur tussen 1998 en 2002. Volgens Blatter had de Fransman recht op dat bedrag vanwege verschillende werkzaamheden die hij zou hebben verricht. 

Blatter en Platini riskeerden tot vijf jaar cel voor fraude, oneerlijk bestuur, misbruik van vertrouwen en valsheid in geschrifte. Omstreeks 8 juli wordt een uitspraak verwacht.

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen

Meest gelezen uit de buurt