Beresterke Yves Lampaert wint tijdrit Baloise Belgium Tour voor Mads Pedersen, die wel leider blijft

 ©  BELGA

Yves Lampaert heeft de tijdrit in de Baloise Belgium Tour op zijn naam geschreven. De Belgische kampioen tijdrijden haalde het voor de Deen Mads Pedersen en de Nederlander Daan Hoole. Pedersen behoudt wel zijn leiderstrui.

Louis Descamps

Na twee ritten in lijn in de Baloise Belgium Tour was de derde dag er eentje tegen de klok. Van bedevaartsoord Scherpenheuvel ging het over 11,8 vlakke kilometers naar Averbode. Een parcours op maat van de grote motoren, al was een portie technische stuurvaardigheid mooi meegenomen. In de laatste twee kilometer lagen er enkele venijnige bochten en verkeersheuvels.

Stipt om 14u08 beet Tijmen Eising (VolkerWessels) de spits af. Hij klokte af op 15’43”. De eerste richttijd kwam al snel op naam van Lotto-man Frederik Frison te staan (14’08”), maar lang stond ze niet op de tabellen. Ryan Mullen, de Ierse kampioen tegen de klok, verbeterde die tijd al snel. Achtereenvolgens Florian Vermeersch, Lasse Hansen en Daan Hoole zetten de beste tijd neer. De Nederlander van Trek-Segafredo snelde naar een chrono van 13’48” en mocht lang in de hot seat plaatsnemen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Kettingproblemen bij Vocsnor

Het was wachten op de grote kanonnen. Victor Campenaerts kreeg af te rekenen met pech. Zijn ketting vloog eraf, een nieuwe toptijd voor de werelduurrecordhouder was gaan vliegen. ‘Vocsnor’ kwam pas op elf seconden van Hoole binnen. Ook de ketting van Rune Herregodts, vorig jaar vierde in de tijdrit en vandaag een van de outsiders, werkte tegen. De hot seat was dus nog langer het plekje van Hoole, de top tien moest zich dan wel nog in de pedalen klikken.

De tussentijd van Yves Lampaert (Quick-Step Alpha Vinyl) was veelbelovend, zeven seconden sneller dan Hoole. Aan de streep in Averbode stond er 13’39” op de klok, een nieuwe toptijd. Noch Hermans, Wellens en Schmid deden beter. Het was wachten op leider Mads Pedersen. Aan het tussenpunt was de Deen van Trek-Segafredo een seconde trager, uiteindelijk waren het er zeven. Lampaert wint dus de tijdrit in de Baloise Belgium Tour. Mads Pedersen toonde zijn tijdritbenen voor de Tour de France, werd tweede en blijft leider. Hoole zag zijn topchrono beloond worden met een derde stek. Ook Oscar Riesebeek (Alpecin-Fenix) deed het niet onaardig vandaag, hij werd vierde.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Door deze overwinning wordt Yves Lampaert tweede in het klassement. Oscar Riesebeek duikt door zijn sterke tijdrit de top vijf binnen, Danny van Poppel (BORA-hansgrohe) en Mauro Schmid (Intermarché-Wanty-Gobert) tuimelen eruit.

Lampaert: “Misschien kan dit helpen om mij mee te nemen naar de Tour”

“Ik doe mijn Belgische trui hiermee alle eer aan”, reageerde een duidelijk opgeluchte Lampaert. “Ik ben heel tevreden dat ik iemand als Mads Pedersen achter mij laat. Die is nu toch aan het werken aan zijn tijdrit, met het oog op die in de Tour de France in zijn land.”

Zelf weet Lampaert nog niet of hij er bij zal zijn in de Tour. “In ben nog niet zeker van deelname. Misschien kan deze overwinning de ploegleiding overtuigen om mij mee te nemen. Ik zou graag mee de lead-out doen voor Fabio Jakobsen, maar misschien kan ik ook een goede prestatie neerzetten in de individuele tijdrit waarmee de Tour opent. Daar starten natuurlijk ook mannen als Wout van Aert, Mathieu van der Poel en misschien Filippo Ganna, de specialisten in deze discipline.”

In de stand volgt Lampaert op slechts tien seconden van leider Mads Pedersen. Eindwinst in de Baloise Belgium Tour zit er dus nog in. “Het zal zaterdag een zware rit worden. Zeker met de warmte of zeg maar hitte. En ook Mauro Schmid en Florian Sénéchal bezetten plaatsen in de top 10 en zijn zeker ook nog niet uitgeteld voor eindwinst. We kunnen dus schakelen indien nodig. Maar ik verwacht een erg sterke Mads Pedersen, die zijn trui vol overgave zal verdedigen.”

 ©  BELGA

Pedersen: “Ik moest in tijdritpak van organisatie rijden, mijn speedsuit had zeker tijdwinst opgeleverd”

“Ik ben best tevreden met die tweede plaats in de tijdrit”, zei Pedersen. “Ik wist dat de concurrentie groot was en het is nooit gemakkelijk een tijdrit te winnen. Ik moest uiteindelijk enkel Yves Lampaert voor laten gaan. En daar heb ik geen enkel probleem mee. Hij is een sterke kerel en is toch niet voor niets de kampioen van zijn land in deze discipline. Ik moest ook maar een handvol seconden toegeven op hem. Dus ik kan tevreden zijn. Bovendien moest ik hier rijden in het tijdritpak van de organisatie. Ik weet dat mijn speedsuit van Trek-Segafredo me zeker tijdwinst opgeleverd zou hebben. Toch was dit een mooie repetitie voor de Tour de France.”

De Tour start in Kopenhagen met een tijdrit van 13,2 kilometer. Er ligt daarna misschien een gele trui te wachten op Pedersen. “”We hebben al een pak tijd gestoken in mijn tijdritfiets, mijn positie op de fiets, de kledij en noem maar op. Dit was een eerste test met al dat materiaal, op uitzondering natuurlijk van de kledij, en het beviel me.”

Zaterdagavond ligt het eindklassement wellicht vast na de lastige etappe in Durbuy. “Het zal met het dagje wel worden. Die eerste rit in de Ronde van België werd al gereden bij erg hoge temperaturen. Morgen doen ze er nog een schepje bovenop, het is er wat over. Het kan het einde betekenen van mijn leiderschap. Ontplof ik, dan is dat zo, maar ik ga er wel alles aan doen om die blauwe leiderstrui te behouden. Dat het moeilijk zal worden, besef ik maar al te goed.”

Wat volgt?

Zaterdag staat de koninginnenrit van de 91ste Baloise Belgium Tour op het programma. In en rond Durbuy trotseren de renners de Waalse Ardennen in enkele lokale omlopen met zes pittige hellingen. Op de voorlaatste dag zou het klassement dus in een beslissende plooi moeten vallen en weten we wie Remco Evenepoel opvolgt als winnaar van de belangrijkste Belgische wielerronde. De Vlaamse Ardennen in de openingsrit waren spek naar de bek van Mads Pedersen, houdt de Deense leider stand over de taalgrens? Afspraak zaterdagavond rond 17 uur in Marc Coucke-land.

Uitslag tijdrit

1. Yves Lampaert (11,8 kilometer) in 13’39”

2. Mads Pedersen +7”

3. Daan Hoole +10”

4. Oscar Riesebeek +12”

5. Lasse Hansen +14”

6. Florian Vermeersch +14”

7. Aaron Gate +16”

8. Alex Kirsch +16”

9. Jordi Meeus +17”

10. Tim Wellens +19”

Algemeen klassement na rit drie

1. Mads Pedersen in 7u51’43”

2. Yves Lampaert +10”

3. Tim Wellens +24”

4. Oscar Riesebeek +25”

5. Jasper Philipsen +28”

6. Mauro Schmid +”

7. Alex Zingle +38”

8. Florian Sénéchal +43”

9. Quinten Hermans +46”

10. Danny van Poppel +48”

Aangeboden door onze partners