Ferrari moet opnieuw sleutelen aan motor van Charles Leclerc: rivaal van WK-leider Max Verstappen start achteraan op de startgrid

 

 ©  AFP

Charles Leclerc verschijnt zondag in Montréal achteraan op de startgrid van de Grote Prijs Formule 1 van Canada, dit doordat er opnieuw moest gesleuteld worden aan zijn motor. Dat maakte Ferrari zaterdag bekend.

Erik van Haren

Leclerc viel in Baku uit, terwijl hij aan de leiding lag. In mei gaf zijn motor er in Barcelona ook al de brui aan. Toen schreef Ferrari ’slechts’ twee motoronderdelen af: de turbo en de MGU-H.

“Een mogelijke onderzoek van het falen van de motor is dat het mogelijk is ontstaan als gevolg van het probleem in Spanje”, stelt Ferrari een statement. “We werken nu aan tegenmaatregelen om het pakket te versterken en de situatie is onder controle.”

De Monegask zou tien plaatsen achteruitgezet worden vanwege nieuwe elektronica voor zijn motor, maar daar komt nu dus nog een sanctie bij.

De Monegask, die twee van de eerste drie races van dit jaar won en tot aan Spanje de fiere kampioenschapsleider was, is na de vorige GP in Azerbeidzjan teruggevallen naar de derde plaats met 34 punten achterstand op Max Verstappen van Red Bull.

Penibel

Voor Leclerc wordt het nu al penibel wat motoronderdelen betreft. Coureurs mogen drie motoren per seizoen gebruiken zonder tegen gridstraffen aan te lopen. Wat turbo’s betreft zat de Monegask al aan drie componenten. Neemt Leclerc in Montreal een nieuwe turbo in gebruik, dan krijgt hij een gridstraf van tien plekken. Hij begon de eerste vrije training in Montreal met ’slechts’ een nieuwe motor. Nu kiest hij dus ook nog voor een nieuwe turbo.

“We zitten zeker niet in de beste situatie”, zei Leclerc gisteren nog tijdens de persconferentie. “We bekijken nog wat handig is. Het is waar dat je hier goed kan inhalen, dus dat kan van belang zijn en daar hebben we het ook over gehad, maar de komende drie à vier races komen we ook circuits tegen waar prima valt in te halen. We hebben nog geen beslissing voor de race genomen.” Die beslissing viel vandaag wel. De Ferrari-coureur zal zondag zo op de laatste plaats starten.

Gezien het maximale aantal motoren zal Leclerc later in het seizoen sowieso nog tegen meer straffen aanlopen. Max Verstappen nam in Baku pas voor het eerst een nieuwe krachtbron in gebruik.

Yuki Tsunado krijgt sowieso een gridstraf. Hij gebruikt in Canada een volledig nieuwe motor en zal de race vanaf de voorlaatste plaats moeten aanvangen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten