Gevonden menselijke resten in Brazilië zijn van Britse journalist, twee broers aangehouden

Vrienden en familie tijdens een vergeefse zoektocht ©  EPA-EFE

Bron: BELGA

De menselijke resten die in de Braziliaanse staat Amazonas aangetroffen werden zijn wel degelijk van de Britse journalist Dom Phillips, die op 5 juni verdwenen was samen met zijn Braziliaanse gids Bruno Pereira. Dat heeft de Braziliaanse politie gemeld.

De menselijke resten werden formeel geïdentificeerd aan de hand van odontologisch onderzoek in een laboratorium in Brasilia.Hetzelfde zal naar verwachting ook spoedig gebeuren met het lichaam van Pereira.

Een van de twee verdachten die opgepakt waren in het kader van het onderzoek naar de verdwijning van Philips en zijn gids bekende woensdag de twee vermoord te hebben en hun lichamen begraven. De twee verdachten zijn broers. Een van hen werd door getuigen gezien toen hij per boot in dezelfde richting vertrokken was als de twee vermisten.

Dom Phillips (57) werkte voor de Britse krant The Guardian. Bruno Pereira (41) was een deskundige inzake inheemse volkeren. Ze werden voor het laatst gezien op 5 juni toen ze met een boot op expeditie gingen in de regio Javari, bij de grens met Peru. De twee zouden interviews afnemen van lokale boeren voor een boek over milieubehoud. In het gebied vinden steeds meer illegale visvangst, houtkap, mijnbouw en drugshandel plaats.

Twee broers aangehouden

Volgens de Braziliaanse politie zijn er vermoedelijk meerdere mensen betrokken geweest bij de dood van het tweetal. In de zaak zijn twee broers aangehouden, onder wie de man die de politie naar lichaamsresten leidde. Er is een arrestatiebevel uitgevaardigd voor een derde verdachte.

De politie stelt in een verklaring dat de daders alleen handelden en er geen criminele organisaties betrokken waren. Inheemse organisaties trekken dat echter in twijfel. Volgens Univaja, een lokale inheemse groep die betrokken was bij het onderzoek, duidt alles erop dat Pereira en Philips “het pad kruisten met een machtige criminele organisatie die koste wat kost probeerde haar sporen uit te wissen.”

De groep zegt de politie sinds eind vorig jaar talloze keren te hebben gewaarschuwd dat er een criminele organisatie actief was in de Javarivallei. De politie is nog op zoek naar de boot waar Phillips en Pereira in reisden en waarin ze voor het laatst in levenden lijve gezien zijn.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten