“Commissie zal statuut van kandidaat-EU-lidstaat aanbevelen voor Oekraïne en Moldavië”

Frans president Macron (rechts) zette de deur voor een kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne donderdag wagenwijd open. 

Frans president Macron (rechts) zette de deur voor een kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne donderdag wagenwijd open. ©  REUTERS

De Europese Commissie zal zich naar alle waarschijnlijkheid vrijdag uitspreken voor het verlenen van het statuut van kandidaat-lidstaat van de Europese Unie aan Oekraïne en Moldavië. Dat heeft persbureau dpa vernomen.

Bron: BELGA

De Commissie zou ook duidelijk maken dat verdere stappen binnen het toetredingsproces gekoppeld worden aan bepaalde voorwaarden. Voor Oekraïne ligt de nadruk op vooruitgang op het vlak van de rechtsstaat en de strijd tegen de corruptie.

Ook Georgië wil lid worden van de EU, maar volgens bronnen zou het land eerst aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen voor het het statuut van kandidaat-lidstaat krijgt. Net als Bosnië-Herzegovina en Kosovo zou het land in eerste instantie slechts een “potentiële kandidaat voor het EU-lidmaatschap zijn”.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski had kort na het begin van de Russische inval het EU-lidmaatschap aangevraagd. De EU-landen gaven de Commissie vervolgens de opdracht om de aanvraag te onderzoeken en een aanbeveling te doen. Op basis van die aanbeveling beslissen de EU-landen, die een vetorecht hebben,  over hoe het verder moet. Mogelijk wordt al tijdens de EU-top volgende week een beslissing genomen.

“Historische dag”

Donderdag spraken de Duitse, Franse, Italiaanse en Roemeense leiders zich al uit voor het toekennen van het statuut van kandidaat-lidstaat voor Oekraïne tijdens een bezoek aan Kiev. President Volodimir Zelenski noemde het bezoek van de vier een “historische dag” voor zijn land.

“Oekraïne geniet de steun van vier machtige Europese staten”, zei hij, en benadrukte dat Oekraïne nu dichter staat bij de Europese Unie dan ooit sinds zijn onafhankelijkheid.

Europa kan een verhaal van vrijheid schrijven en “eindelijk de grijze zone tussen de EU en Rusland elimineren” door de moed van Oekraïense mannen en vrouwen, aldus de president nog.

LEES OOK. Macron zette vandaag de poort naar Europa wagenwijd open voor Oekraïne: “Dit verandert heel veel”

Tijdens het bezoek van de vier leiders luidde het luchtalarm in Kiev. Volgens Zelenski heeft Rusland opzettelijk geprobeerd om een gespannen sfeer te veroorzaken tijdens het bezoek, “maar niemand was bang”.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten