Remco Evenepoel na tijdritoverwinning in Zwitserland: “Leuk om een lastige week op deze manier af te sluiten”

 ©  Getty Images

Remco Evenepoel sluit een bewogen Ronde van Zwitserland af met een tijdritoverwinning. Hij versloeg Geraint Thomas en Stefan Küng in de Zwitserse hitte. “De grootste tegenstander was uiteindelijk nog de warmte.”

Tim Verbruggen, Wim Vos

Remco Evenepoel heeft de slotetappe van de Ronde van Zwitserland op zijn naam geschreven, hij won met drie seconden voorsprong op Geraint Thomas. “Ik denk dat er drie favorieten waren: Kung, Thomas en mezelf”, zei Evenepoel. “Maar de grootste tegenstander was uiteindelijk nog de warmte, het was echt verschrikkelijk om in zo’n temperaturen een tijdrit te rijden. Ik ben heel blij dat ik hier heb kunnen winnen.”

Nochtans was het afzien voor de jonge Belg. “Sowieso heb ik mij niet aan mijn pacing plan kunnen houden maar dat is puur door de hitte. Mijn start was echt goed, ik vond meteen een goed ritme, maar de weg terug was dan weer super lastig. Maar Iedereen is tegen het einde wat stilgevallen. Toen ik hoorde dat Kung twee seconden achter zat had ik er nog steeds een goed oog op omdat ik wist wat er nog kwam.”

“Het doet deugd om een keer eerste te zijn, na twee keer tweede in een World Tour-tijdrit”, glunderde Evenepoel. “Ook na een heel lastige week. Ik heb misschien niet op mijn allerbeste niveau gereden deze week, en dan is het toch fijn om deze tijdrit te kunnen winnen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Het was vooral heel leuk om zo’n zware week op die manier af te sluiten. Ik heb toch ook wat mentale tikjes gehad”, was Evenepoel eerlijk. “Vooral de rit waar ik twee minuten verlies, dat was een heel zware klap. We hadden het er gisteren over, als we die dag iets meer kloten aan ons lijf hebben en iets meer initiatief nemen, dan verlies ik geen twee minuten. Dan sta ik nu gewoon op het podium. Maar we komen naar hier om te leren en we pakken die fouten mee naar de toekomst.”

Evenepoel ziet de vermoeidheid als een mogelijke verklaring voor de mindere week. “Ik denk dat ik misschien toch met iets te veel vermoeidheid aan de start ben gekomen, waardoor ik er pas doorkwam toen iedereen vermoeid werd.” Toch bleef hij optimistisch. “Het is nu al mijn negende overwinning, dat is fijn, en opnieuw een World Tour-overwinning erbij. En dat tegen twee kleppers van tijdrijders op een parcours dat mij niet top ligt, met 120 hoogtemeters. Maar ik hoop en ik denk ook wel dat ik klaar ben voor volgende donderdag.”

Favoriet voor BK tijdrijden

Remco Evenepoel is zo de opvolger van Yves Lampaert die ook de tijdrit in de Ronde van Zwitserland won. Wordt hij ook de opvolger van Lampaert op het BK tijdrijden? “Laat ons hopen, we willen sowieso de trui in de ploeg houden. Vorig jaar heb ik de tijdrit in de Baloise gewonnen en hij het BK, het is te hopen dat de rollen omgedraaid zijn dit jaar. Het belangrijkste is dat de trui in de ploeg blijft en dat geldt ook voor zondag.”

Evenepoel start donderdag als favoriet. “Ik denk dat dat vorig jaar ook zo was, maar dat is toen niet goed afgelopen”, lachte hij. “Ik zou het Yves ook gunnen, zolang het maar in de ploeg blijft. Ik denk dat we met drie of vier renners aan de start staan, ik heb gehoord dat Ilan (Van wilder; red.) gevallen is. Als uw ellebogen openliggen kan je natuurlijk niet op een tijdritfiets zitten. Laat ons hopen dat hij er snel doorkomt, want die jongen heeft al veel meegemaakt en ik kom er goed mee overeen, dus ik wens hem een spoedig herstel toe.”

 ©  EPA-EFE

Voor de wegrit van zondag verwacht Evenepoel een bizarre koers. “Ze voorspellen weinig tot geen wind. We zullen moeten koersen zoals in Gullegem zeker, dat is onze enige troef. Het is jammer dat Fabio honderd kilometer te hoog is geboren, anders konden we de koers controleren en hem naar de finish brengen”, lachte Evenepoel.

“Het is ook een korte koers en de lokale rondes zijn verre van technisch, dus ik ben benieuwd wat het gaat worden”, blikte hij vooruit. “Voor mij is het belangrijkste donderdag, zondag zien we wel. Het is een beetje zoals vorig jaar, we gaan aanvallen en we zien wel wat er gebeurt. Maar mannen als een Van Aert, Merlier en Weemaes die gaan er natuurlijk alles aan doen om de boel te kunnen controleren voor een massasprint.”

Aangeboden door onze partners