Brussels Airport schrapt maandag 20 juni alle vertrekkende vluchten door staking: “Kunnen veiligheid van passagiers niet garanderen”

 

 ©  EPA-EFE

Alle vertrekkende vluchten vanop Brussels Airport worden maandag geschrapt. Dat meldt de luchthaven. “We kunnen de veiligheid van passagiers en medewerkers niet garanderen”, klinkt het.

Guy Stevens

Op de nationale actiedag van maandag wordt gestaakt bij het veiligheidspersoneel van G4S op de luchthaven. “Er zullen heel beperkt veiligheidsdiensten aanwezig zijn”, zegt Brussels Airport-woordvoerster Nathalie Pierard. Er werd al dagenlang voor gevreesd dat die acties tot ellenlange wachtrijen zou leiden, die wachttijden tot 8 uur met zich mee zouden brengen. Maar zondagnamiddag kwam een nieuwe update van het verwachte aantal veiligheidsagenten dat aanwezig zal zijn, en dat was nog minder dan aanvankelijk gedacht. Volgens Brussels Airport is het onvoldoende om in veilige omstandigheden te opereren.

OVERZICHT. Staking 20 juni 2022 en andere acties : deze hinder kan je verwachten bij NMBS, De Lijn en op Brussels Airport

“Daarom hebben we beslist om alle vertrekkende vluchten te schrappen”, zegt Pierard. “De veiligheid van onze passagiers en medewerkers kon niet gegarandeerd worden. Het is onmogelijk om de veiligheid te organiseren met het weinige personeel dat voorhanden zal zijn, kregen we deze namiddag te horen. Dus de passagiers moeten maandag zeker niet naar Brussels Airport komen, maar contact opnemen met hun luchtvaartmaatschappijen om een omboeking van hun vlucht te doen.”

De aankomende vluchten en cargovluchten zullen wel zonder problemen uitgevoerd worden, aldus Brussels Airport. In totaal waren er ongeveer 440 vluchten geprogrammeerd, zowel vertrekkende als aankomende.

Op haar website waarschuwt Brussels Airport ook dinsdag nog voor lange wachttijden, als gevolg van de geannuleerde vluchten maandag.

Actiedag

Op de nationale actiedag van maandag wordt in allerlei sectoren het werk neergelegd. Het was al dagenlang duidelijk dat de hinder het grootst zou zijn op de luchthaven. Brussels Airlines besliste daarom al meer dan de helft van de vluchten te schrappen, en ook andere maatschappijen schakelden een tandje terug. Brussels Airport had passagiers al aangeraden om hun vlucht om te boeken en maandag niet naar de luchthaven te komen, allemaal in de hoop van te lange wachtrijen te vermijden. De beslissing van zondagavond om alle vertrekkende vluchten te schrappen is daarom niet helemaal verrassend.

Van Brussels Airlines, de grootste speler op de luchthaven, kunnen alleen acht transitvluchten waarvoor geen veiligheidscontrole nodig is, nog doorgaan. “Passagiers wiens vlucht is geannuleerd worden vanavond (zondagavond, red.) nog op de hoogte gebracht via e-mail”, zegt woordvoerster Kim Daenen. “We doen er alles aan om met hen op zoek te gaan naar alternatieve oplossingen. We vragen onze klanten echter om morgen niet naar de luchthaven te komen indien hun vlucht is geannuleerd, aangezien we hen daar niet kunnen herboeken. We betreuren de impact van deze actie op onze klanten.”

Luchtvaartmaatschappij TUI fly leidde al een groot deel van haar vluchten om naar de regionale luchthavens van Oostende, Antwerpen en Luik, en doet dat nu voor twee extra vluchten naar Oostende. Ook verplaatst TUI Fly twee vluchten naar dinsdag. “We annuleren geen vluchten. Ons doel is om alle reizigers op hun bestemming te krijgen”, zegt woordvoerster Florence Bruyère.

TUI voorziet bustransfers tussen Brussels Airport en de alternatieve regionale luchthavens. Gelet op de beperkte buscapaciteit vraagt TUI zijn passagiers echter ook om zich te laten brengen naar de alternatieve luchthavens en zo Brussels Airport te vermijden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten