Sint-Amandse reus Remi krijgt nieuw hoofd

Reus Remi was onlangs nog te zien tijdens de tentoonstelling 250 jaar harmonie Sint-Cecilia. 

Reus Remi was onlangs nog te zien tijdens de tentoonstelling 250 jaar harmonie Sint-Cecilia. © Ward Bosmans

Sint-Amands -

Na veertig jaar heeft reus Remi uit Sint-Amands (Puurs-Sint-Amands) dringend een nieuw hoofd nodig. De reus is genoemd naar de toenmalige voorzitter van de harmonie Sint-Cecilia: Remi Delforge. Op 3 juli tijdens de feestparade naar aanleiding van 730 jaar Puurs is Remi 2.0 voor het eerst te bewonderen.

Ward Bosmans

De originele reus Remi werd tijdens de Scheldefeesten in 1982 in Sint-Amands gedoopt. Het initiatief kwam van Harmonie Sint-Cecilia en Mona, de jongvolwassenenclub binnen de Harmonie Sint-Cecilia. Verschillende dorpelingen en ambachtslieden droegen destijds hun steentje bij aan de bouw van Remi. Onder andere een wijmenvlechter, een kleermaker en een haarkapper wekten Remi tot leven.

De reus werd gebouwd uit dankbaarheid en waardering voor brood- en banketbakker Remi Delforge, destijds voorzitter van Sint-Cecilia. Met een reus die zijn naam droeg wilde men zijn inzet voor de Harmonie en het sociocultureel leven in Sint-Amands in de verf zetten.

Reus Remi kwam sporadisch naar buiten, meestal muzikaal begeleid door de Harmonie. In 1994 raakte hij beschadigd, maar na een kleine cosmetische ingreep kon Remi in 1997 toch nog eens buitenkomen voor het 225-jarig bestaan van de harmonie Sint-Cecilia.

Tweede leven

Tijdens asPUURSge 1998 was Remi de laatste keer te bewonderen en na verloop van tijd bleven alleen het hoofd en de kleding nog over. De heemkundige kring Heverstam gaf hem nog een plaatsje op hun tentoonstelling in 2007 over de harmonie van Sint-Amands en Oppuurs. Ook in juni van dit jaar was hij nog te zien op hun tentoonstelling over 250 jaar Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Sint-Amands.

Het zette enkele kleinkinderen van wijlen Remi Delforge aan het dromen over een reanimatie van reus Remi. Hun droom om Remi opnieuw te laten rondwandelen door de straten van Puurs-Sint-Amands kwam stilaan tot leven. Ze kregen daarbij de hulp van de Heverstam. Omdat reus Remi te fragiel is om buiten te komen, wordt met een heel strakke deadline reus Remi 2.0 gebouwd. Enkele kleinkinderen en Heverstam zetten nu letterlijk de schouders onder Remi. Hij is voor het eerst te bewonderen tijdens de feestparade 730 in Puurs.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten