Voetbal 4de provinciale KVC Kessel-Lo B

Nieuwbakken trainer Yoni Berthels van KVC Kessel-Lo B allereerste Zorgleerkracht van het Jaar

Yoni Berthels met enkele kinderen die hij begeleidt. ©  if

Nieuwbakken trainer Yoni Berthels van de B-ploeg van KVC Kessel-Lo 2000 is verkozen tot allereerste Zorgleerkracht van het Jaar in Vlaams-Brabant. De ex-speler van onder meer Eizer en Baal houdt zich ook al lang bezig met de voetbaljeugd, ook van ouders krijgt hij vele complimenten. Er werden 75 leerkrachten genomineerd. Hij ziet vele overeenkomsten tussen beide functies.

Stefan Van de Weyer

“Het komt erop aan dat je voortdurend een luisterend oor moet zijn en toegankelijk moet zijn voor iedereen”, zegt Berthels die al acht jaar jeugdtrainer is.

“Ik ben ermee begonnen bij de U17 bij ERC Hoeilaart, nadien stapte ik over naar Kessel-Lo. Daar mocht ik twee seizoenen de U21 trainen. Daarna nam ik een half jaartje de B-ploeg van ERC Hoeilaart onder mijn hoede. Ik begon met een project bij het B-team van Aarschot, vooraleer ik opnieuw bij Kessel-Lo terecht kwam. In vergelijking met het huidige B-team van Kessel-Lo zijn er weinig verschillen met de toenmalige U21. Er waren toen net vele spelers uit de U17 overgeheveld. Ik ken er nog velen en kreeg vele berichten toen ze hoorden over mijn aanstelling, dat was leuk. Minder leuk is het gegeven dat we waarschijnlijk in een Brusselse reeks terechtkomen. Dan kom ik liever uit in een reeks met een oneven aantal teams, waardoor je af en toe eens een weekend vrij bent. Met deze jonge B-ploeg moet je zo grotere afstanden afleggen om in uithoeken te spelen in plaats van meer motiverende derby’s af te werken.”

Zorgleerkracht werd hij een klein jaar geleden.

“Ik heb een bachelor lichamelijke opvoeding aan Leuvense hogeschool UCLL. Via verschillende interimjobs was ik sinds het begin van het voorbije schooljaar zorgleerkracht aan de secundaire school De Stroom in Leuven. Daar stond ik voor een heel gemengde groep. Je moet er zijn voor iedereen en iedereen gezien hebben. Als je interesse toont, dan krijg je die terug. Jezelf begeven tussen de leerlingen wanneer het niet moet en ze het niet verwachten. Dat maakt je volgens mij tot een goede zorgleerkracht. Ik verhuis begin juli naar Engsbergen, ik ga vlakbij les geven in middelbare school De Prins in Diest.”

Aangeboden door onze partners