Eerste jaar Bike2school succesvol afgesloten: “Duurzame verplaatsingen met 20% toegenomen”

Leerlingen van De Bolster uit Ramsel genieten van hun prijs.  

Leerlingen van De Bolster uit Ramsel genieten van hun prijs.  © Marc Peeters

Geel -

Drie klassen van basisscholen uit Herselt, Ramsel en Herentals mochten zich maandagmiddag een paar uur komen uitleven in het trampoline en funpark Super Jump in Geel. De drie klassen zijn de winnaars van een fotowedstrijd die zijdelings verbonden was aan Bike2school project. “Een geslaagd initiatief dat we volgend jaar gaan verderzetten”, weet Katleen Mertens van IOK.

Marc Peeters

Bike2school is een project van veertien Kempense gemeenten en de intercommunale IOK om meer duurzame verplaatsingen naar school aan te moedigen. Dat wil zeggen te voet, met de step of met de fiets. Het gaat om de gemeenten Arendonk, Balen, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herselt, Hoogstraten, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Meerhout, Ravels, Vosselaar en Westerlo. In totaal namen 86 scholen deel aan het project.

“Binnen de scholen neemt ongeveer 60% van de leerlingen deel aan Bike2school”, zegt Mertens. “Ze moesten zich allereerst registreren en dan kregen ze een tag mee om aan hun fiets of boekentas te bevestigen. Bij het betreden van de school wordt die tag automatisch geregistreerd en verdient de leerling virtuele munten. Met de gespaarde munten kunnen de leerlingen bij de deelnemende partners bijvoorbeeld een ijsje kopen of een kermisattractie betreden.”

38 keer de wereld rond

Voor iedere leerling werd de afstand tussen thuis en school bepaald. Ze kon aan de hand van de registraties de duurzaam afgelegde kilometers berekend worden. “Tijdens dit schooljaar fietsten, stapten of stepten de leerlingen niet minder dan 1.514.093 kilometer bij elkaar. Goed om 38 keer rond de wereld te rijden.”

De leerlingen van Ter Veste laten de frieten smaken.  

De leerlingen van Ter Veste laten de frieten smaken.  ©  Marc Peeters

In mei konden de deelnemende leerlingen extra prijzen winnen. Onder het motto echte helden fietsen, steppen of stappen naar school werden de klassen opgeroepen om leuke heldenfoto’s te maken zichzelf. Via Facebook moest er dan gestemd worden. Het derde leerjaar van de VBS Ter Veste uit Herselt, het derde leerjaar van de VBS De Bolster uit Ramsel en het vierde leerjaar van (W)Onderwijs uit Herentals verzamelden de meeste likes. De leerlingen mochten komen jumpen in Geel en daarna een frietje steken.

Verlenging

“We hebben vastgesteld dat het aantal duurzame verplaatsingen met zo’n 20% is toegenomen en dat is uiteraard een goede zaak. Het project Bike2school loopt nog minstens tot het schooljaar 2024-2025. Een mogelijke verleningen of uitbreiding wordt dan bekeken.”

Fietsbeleid staat hoog op de agenda bij verschillende lokale besturen. Bike2School vormt een perfecte aanvulling op lokale projecten rond verkeersveilige schoolomgevingen en schoolroutes. “Hoe meer kinderen met hun ouders naar school fietsen, hoe minder verkeer in de schoolomgeving. Jong gedaan is ook oud geleerd en hopelijk nemen ze deze attitude ook mee voor later”, besluit IOK-voorzitter Johan Leysen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten