Vroeg opstaan is de boodschap: vannacht vijf planeten op één lijn

 ©  Shutterstock

Liefhebbers van sterrenkijken opgelet! Vroeg opstaan is dinsdag de boodschap. Je kan namelijk een bijzonder fenomeen aan de hemel spotten. Dinsdagochtend kan je vijf planeten op een rij zien.

Rond vijf uur ’s ochtends zijn de planeten Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus op een rij vanaf de aarde te zien. In een rechte lijn, voor het eerst sinds 2004.

Het is zeldzaam dat deze planeten alle vijf tegelijkertijd zichtbaar zijn, wat te maken heeft met de verschillende banen om de zon. Mercurius doet bijna 88 dagen om het rondje te voltooien en Venus 224,7 dagen, terwijl Mars er een aardjaar, 320 dagen en 18,2 uur over doet. De gasreuzen Jupiter en Saturnus doen er vanzelfsprekend nog langer over, want zij staan veel verder van de zon af. Jupiter maakt een rondje om de zon in 11,86 jaar en Saturnus doet dat in 29 en een half jaar.

Doordat de nachtelijke hemel ook vol met felle sterren zit, kan het lastig zijn om te planeten met het blote oog (of eventueel met verrekijker of telescoop) te herkennen. Vanaf half 5 kun je de planeten spotten als je naar het oosten/zuidoosten kijkt. Met een verrekijker zouden de ringen van Saturnus te zien moeten zijn, waarna je ook de gemakkelijker andere planten in een rij schuin linksonder van Saturnus kan ontdekken.

Venus is erg helder aan de hemel en Jupiter is zoals bekend zeer groot. De rode planeet Mars heeft vanzelfsprekend een rode gloed, daarentegen zal Mercurius moeilijker te herkennen zijn. De planeet is erg klein en hangt maar net boven de horizon. De Maan hangt trouwens precies tussen Venus en Mars in. Maar wees er vroeg bij, want voor je het weet komt de zon alweer op en heb je de planetenrij gemist.

“Het beste moment is als het nog een beetje schemerig is. Nog niet helemaal licht, maar ook niet echt donker”, zegt Philippe Mollet van Volkssterrenwacht Mira. “Kijk dan naar het oosten en zorg dat je op een open plek staat. Zelfs huizen en bomen kunnen in de weg staan.” Toch zal het volgens Mollet niet gemakkelijk zijn om Mercurius te spotten. “Die kans is heel klein. Ik kan overtuigd zeggen dat heel veel ervaren amateursterrenkundigen moeten toegeven dat ze Mercurius nog niet vaak gezien hebben”, zegt Mollet. “Die symmetrische vorm zal ook niet meer zo optimaal zijn en eigenlijk zijn er betere momenten om Mercurius te spotten.”

 

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten