Ruim 130 mensen zijn voorbije weekend gedood door gewapende groepen in Mali

Archiefbeeld: een Malinese militair doorzoekt een dorp op de aanwezigheid van jihadisten. 

Archiefbeeld: een Malinese militair doorzoekt een dorp op de aanwezigheid van jihadisten. ©  Frédéric Pétry

Afgelopen weekend zijn in totaal 132 mensen gedood door gewapende extremistische groepen in Mali. Dat meldt de regering maandag in een mededeling.

Bron: BELGA

De aanvallen vonden plaats op 18 en 19 juni in de centraal gelegen dorpen Dialassagou, Dianweli en Deguessagou, maar ook in de regio Bankass.

Volgens de regering zijn 132 burgers koelbloedig gedood door de strijders van het MLF (Macina Liberation Front) van de jihadistische leider Amadou Koufa.

Terreur

Volgens de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is Amadou Koufa oprichter van de groepering die banden heeft met Al Qaida. Koufa staat sinds februari 2020 op de sanctielijst van de Veiligheidsraad en zou achter “verschillende tientallen aanvallen en hinderlagen tegen Malinese strijdkrachten” zitten.

El-Ghassim Wane, hoofd van de vredesmissie van de Verenigde Naties in Mali, veroordeelde de “terroristische” aanslagen en noemde ze “een verachtelijke en laffe daad”.

De politieke situatie in Mali is zeer onstabiel. Sinds 2012 vonden in het land met ongeveer 20 miljoen inwoners drie militaire staatsgrepen plaats.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten