Politie rolt Nederlandse phishingbende op die miljoenen buit maakte in België

 ©  AP

De Nederlandse politie heeft een bende opgerold die verdacht wordt van een grootschalige phishingoperatie. De leden slaagden erin om tientallen Belgen op te lichten. Ze stuurden e-mails, sms’jes en WhatsApp-berichten om slachtoffers nietsvermoedend naar een nagemaakte bankwebsite te lokken. De politie arresteerde negen verdachten.

Bron: BELGA

Het gaat om tientallen Belgische slachtoffers, verspreid over heel Vlaanderen. Ze werden door de bendeleden benaderd via e-mails, sms’jes en WhatsApp-berichten. De slachtoffers werden - via een phishinglink - naar een nagemaakte (bank)website geleid. Die gaf de bendeleden toegang tot hun rekeningen

Op die manier hebben ze naar schatting miljoenen euro’s kunnen buitmaken. Dinsdag zijn op verschillende plaatsen in Nederland een reeks politieacties uitgevoerd. Het resultaat van een Belgisch onderzoek naar feiten van phishing, oplichting met internet en het witwassen van de opbrengsten daarvan. Een Belgische onderzoeksrechter heeft het onderzoek - dat al geruime tijd loopt - geleid, al gaat het om een internationale politiesamenwerking.

De Belgische hoofdrolspelers en de Nederlandse organisatoren zijn met intensief onderzoek in kaart gebracht. Dat heeft dinsdag geleid tot een grootschalige actie op 24 adressen in Nederland. Die waren verspreid over 6 van de 10 politieregio’s, waarbij dus 9 verdachten zijn aangehouden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten