Hervallen drugsdealer riskeert 7,5 jaar cel na poging doodslag op politieagent

 

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Het openbaar ministerie heeft dinsdag voor de correctionele rechtbank van Leuven 7,5 jaar cel gevorderd voor een man die tijdens een drugsinterventie een politieagent expres aangereden zou hebben. De man meende de agent niet gezien te hebben tot het te laat was. Zijn advocaat vond dat het dossier onontvankelijk verklaard moest worden, omdat het onderzoek gevoerd werd door de politiezone van de betrokken agent.

Bron: BELGA

Het onderzoek begon nadat bleek dat beklaagde Frank D.S. (40) regelmatig naar Nederland reed om daar cannabis aan te kopen, deels voor eigen gebruik, deels voor verkoop. De Aarschotse politie besloot daarom, in samenwerking met politiezone Balen, de man op 14 maart 2020 op te wachten aan de Baileybrug in Mol. Daar zouden ze hem de weg versperren en controleren.

Wanneer D.S. om 18.35 uur van de smalle brug, die slechts beurtelings eenrichtingsverkeer toestaat, wilde rijden, sneed een anonieme politiewagen hem de pas af. In plaats van te stoppen, probeerde D.S. te ontkomen door links van de wagen te rijden, waar een andere politieagent opgesteld stond. Die agent kon wel nog wegspringen maar werd nog geraakt aan zijn voet, de beklaagde kon ontkomen.

Subjectief?

Zijn advocaat vroeg voor die feiten de vrijspraak, maar niet zonder eerst de rechtbank te verzoeken de strafvordering onontvankelijk te verklaren. Hij meende dat het recht op verdediging van zijn cliënt geschonden werd, aangezien de politiezone van de betrokken agenten het onderzoek had gevoerd. Eén van die agenten had zo nog mee een huiszoeking uitgevoerd in het huis van D.S. Als burgerlijke partij in een strafzaak kan dat niet, meende de verdediging. De politiezone zou daarbij subjectief gehandeld hebben.

Uitspraak op 6 september. (blg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten