Planckendaelverzorger maakt kunst om Qiyo-fonds te steunen: “Al bijna 25.000 euro voor onderzoek naar olifantenherpes”

Hoofddierenverzorger Ben Van Dyck overhandigt de eerste lino aan Kris Lamon. Haar eenmansactie heeft al bijna 25.000 euro opgeleverd. Rechts: Qyio met Kai-Mook. ©  RR, Kris Lamon

Mechelen -

Hoofddierenverzorger in Planckendael in Muizen (Mechelen) Ben Van Dyck heeft zijn creatief talent ingezet om de eenmansactie van Kris Lamon te steunen. Deze 61-jarige olifantenfan die niet ver van het dierenpark woont zamelt al jaren geld in om het Qiyo-fonds te steunen. Het fonds werd opgericht nadat olifantenpeuter Qiyo in Planckendael gestorven is aan herpes. Met haar lenteactie van dit jaar is de kaap van 25.000 euro in zicht.

Bieke Lathouwers

Olifantenfans Kris en Liliane zetten zich al sinds 2018 – het jaar dat Qiyo stierf – in om olifantenherpes de wereld uit te helpen. Het duo zamelt geld in door allerlei spullen – mokken, fluovestjes, speelkaarten, handdoeken… – te laten bedrukken met foto’s van Qiyo. Die verkopen ze dan aan andere olifantenfans. Dat de actie ook voor de verzorgers een hart onder de riem is, wil hoofddierenverzorger Ben Van Dyck extra in de verf zetten door zelf een lino te maken ten voordele van de actie.

De olifantenkudde in Planckendael. ©  Kris Lamon

“Kris en Liliane doen al zo lang zo erg hun best voor onze dieren dat ik het tijd vond om ook voor hen iets terug te doen. Ik ben van opleiding graficus en teken elke dag omdat ik dat heel graag doe”, vertelt hij. “Om de actie van deze dames te steunen, heb ik voorgesteld om zelf een lino te maken. Ik koos voor een afbeelding van Dumbo, als eerbetoon aan haar, want ze was toch jarenlang onze matriarch. Ze is in 2020 gestorven en was toen 44. Daarom werd het een gelimiteerde editie, 44 exemplaren die we voor 44 euro hebben verkocht.”

“In vier dagen waren ze uitverkocht”, vult Kris aan. Zij is de grote motor achter de acties, als superolifantenfan en hobbyfotograaf zorgt ze voor de beelden en promotie van de actie. Liliane zorgt voor de logistieke en morele steun.

De lino in opmaak. ©  Kris Lamon

25.000 euro

Tijdens het afhaalmoment van de producten, deelde Ben Van Dyck persoonlijk de lino’s uit. Kris Lamon kreeg het exemplaar met nummer 1. Daarna volgden nog 43 olifantenfans. Ann Maerckaert (44) uit Schelle is een van hen. “Ik ben hier speciaal voor de lino, absoluut. Ik ben, net als Kris, ongelooflijke fan van de olifanten en van foto’s maken. Zo komen we elkaar al wel eens tegen. Ik draag haar actie dan ook een warm hart toe. Meestal met gewoon een gesponsord budget zonder spullen te kopen omdat ik hou van duurzaamheid en niets wil meenemen dat ik niet echt gebruik. Maar zo’n unieke lino vind ik schitterend. Daar zoek ik een mooi plaatsje voor in mijn living.”

Met de verkoop van de lino’s heeft Ben in zijn eentje in een keer bijna 2.000 euro geïnjecteerd in Kris haar actiebudget. “En zo hebben we de magische kaap van 25.000 euro in het vooruitzicht, we zijn er net niet, maar met de najaarsactie moeten we dat makkelijk halen. Ik ben superblij, ontzettend dankbaar en ook wel een beetje trots op dat resultaat. Dit hebben we als olifantenfans samen gedaan, dat is toch knap.”

Het geld gaat naar het Qiyo-fonds dat door de KMDA gebruikt wordt om een internationaal onderzoek naar olifantenherpes mee te financieren. Dat onderzoek loopt nog en intussen is er met het geld in Planckendael ook een apparaat aangekocht waarmee de bloedwaarden van de olifanten dagelijks getest kunnen worden. Zo kan in een zeer vroeg stadium herpes ontdekt worden en kan meteen ingegrepen worden als de waarden afwijken. Met het geld van onder andere Kris haar acties worden de dagelijkse testen betaald.

Beco

Het is helaas nodig om het onderzoek voort te zetten. “Dat is afgelopen weekend nog maar eens bewezen. In Columbus Zoo in de Verenigde Staten is Beco, een 13-jarige olifant, gestorven aan herpes. Normaal gezien zeggen ze dat de dieren er tot hun tien jaar echt vatbaar voor zijn, maar je ziet: we zijn nog niet klaar met die ziekte. Het probleem is dat zowat alle dieren in zoos drager zijn van het virus, maar de ziekte breekt gelukkig niet altijd uit. Als ze wel uitbreekt, gaat het meestal ook onwaarschijnlijk snel helemaal fout”, verduidelijkt Ben.

Al sinds 2018 organiseert Kris Lamon twee keer per jaar een Qiyo-actie. De cheques gaat ze telkens persoonlijk overhandigen bij de olifantenverzorgers.  ©  Kris Lamon

Qiyo is zeventien minuten na de diagnose gestorven. Door nu de dieren constant te monitoren, hopen de verzorgers toch kans te maken om de ziekte te verslaan. “Dat is al gelukt in andere dierentuinen, maar het blijft koffiedik kijken. Wij gaan dus nog even door”, zeggen Kris en Liliane stellig. “Het onderzoek in Utrecht loopt en af en toe lijkt er een doorbraak in de maak, maar witte rook is er nog niet. Zolang er geen vaccin is, blijven wij geld inzamelen. Die verschrikkelijke dood van Qiyo mag niet voor niets geweest zijn. Dat zijn we haar verschuldigd.”

Wie zelf nog iets wil bestellen, kan mailen naar kris.lamon@telenet.be, zaterdagvoormiddag van 9.30 tot 12u staat ze opnieuw op parking 1 van Planckendael. Met een beetje geluk, heeft ze jouw favoriete artikel nog in voorraad.

Ann Maerckaert. ©  GVA

Kris Lamon krijgt het eerst exemplaar van de limited edition van Dumbo.  ©  GVA

Er zijn ook pennenzakken gemaakt met Qiyo als fotomodel. ©  Kris Lamon

En handdoeken. ©  Kris Lamon

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten