Wielrennen

Aaron Verwilst duimt voor onfortuinlijke trainingsmaat Jonas Rickaert, maar moet zelf ook passen voor BK: “Ik blijf geloven dat het met ons beiden goedkomt”

Elf maanden geleden stonden Jonas Rickaert (m) en Aaron Verwilst (r) nog samen op het podium in Westrozebeke. Nu liggen ze allebei in lappenmand en weten ze niet wanneer ze weer een koers zullen rijden. 

Elf maanden geleden stonden Jonas Rickaert (m) en Aaron Verwilst (r) nog samen op het podium in Westrozebeke. Nu liggen ze allebei in lappenmand en weten ze niet wanneer ze weer een koers zullen rijden. © Bart Vandenbroucke

Aaron Verwilst steunt als ervaringsdeskundige Jonas Rickaert, die onder het mes moet voor een beknelde liesslagader. Voor zijn trainingsmaat zondag het BK in Middelkerke winnen, is na een opstoot van het cytomegalovirus echter onmogelijk. “Ik blijf geloven dat het met ons beiden goedkomt.”

Michel Vanden Heede

Aaron Verwilst maakte precies hetzelfde mee als Jonas Rickaert. “Mijn operatie vond eind oktober 2020 plaats”, blikt de allrounder van Sport Vlaanderen-Baloise terug. “Het duurde bijna zes maanden vooraleer ik weer in het peloton zat. Jonas moet er rekening mee houden dat zijn seizoen er opzit. Hij kan alleszins op mij rekenen. Ik zal hem alle mogelijke tips geven tijdens zijn revalidatie. Ik ben trouwens al vaak aangesproken geweest door renners met deze problematiek. Blijkbaar zijn Belgische geneesheren niet zo vertrouwd met dit fenomeen. Vandaar dat ik mijn onderzoeken in Nederland liet uitvoeren. Het was ook de bedoeling om me ginds te laten opereren, maar door moeilijkheden met de verzekering moest ik finaal de ingreep afblazen. Gelukkig kon ik in Genk terecht bij een specialist ter zake.”

Verwilst is intussen volledig verlost van zijn slagaderprobleem, maar in het voorjaar ging het voor de zoveelste keer fout voor de gewezen winnaar van de Ronde van Vlaanderen voor junioren. “Er zat alweer niets anders op dan volledige rust in te bouwen. Aanvankelijk hoopte ik nog het BK in Middelkerke te halen, maar dat bleek voorbarig te zijn. Na de titelstrijd rijdt mijn team een viertal weken geen koersen. Die periode wil ik aangrijpen om me grondig voor te bereiden. Intussen tast ik voorzichtig mijn grenzen af, zonder te forceren. Ik wil een weerbots vermijden.”

“Ondanks alle miserie van de voorbije seizoenen ben ik mentaal niet geknakt”, besluit Verwilst. “Sommigen vragen me wel eens of ik nog gemotiveerd ben. En nog geen beetje! Ik heb zin om erin te vliegen, want koersen doe ik nog altijd heel graag. Ik zou mijn job voor geen enkele andere willen inruilen. Ja, ik ben overtuigd dat ik ooit helemaal zal doorbreken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten