‘Scheldekronkels’ zwemt door weetjes en verhalen van het bekendste water in Destelbergen en Heusden

De Schelde, nooit ver weg in Destelbergen en Heusden 

De Schelde, nooit ver weg in Destelbergen en Heusden © ghl

Destelbergen -

De Schelde, ze is zo dicht bij ons dat we er te weinig bij stilstaan. Nochtans maakt ze onlosmakelijk deel uit van onze regio. Soms in het nieuws door de vervelende knijten, maar vaak ook door de natuurpracht bij een wandel- of fietstochtje langs de dijk. De tentoonstelling ‘Scheldekronkels’ delft vanaf zaterdag een stukje geschiedenis uit.

De laagdrempelige tentoonstelling waarbij de geschiedenis van de Schelde in Destelbergen en Heusden centraal staat. Met foto’s, kaarten, anekdotes en veel weetjes. Het verhaal start 12.000 jaar geleden aan het einde van de laatste ijstijd - massa’s smeltwater zorgen voor een rivier die zich door het landschap kronkelt, onherroepelijk, tot op vandaag. Mensen passen zich aan aan de omgeving en zorgen voor leven langs de Schelde. Van forten en kloosters tot steenbakkerijen en.. dijken. Niet onbelangrijk in het verhaal van overleven in harmonie met de natuur. (lees verder onder de foto)


 

 © ghl

Het prestigieuze project heeft met Heemkundige Kring De Oost-Oudburg, GeMuDes, Erfgoedcel Viersprong, Natuurpunt en RLSD veel partners. De aftrap gebeurt zaterdag 25 juni in drie luikjes: om 7.30 uur is er een dauwtrip van Natuurpunt Damvallei, die start aan de kant van het Reinaertpark. Tussen 9.00 uur en 10.00 uur gevolgd door een ontbijtbuffet op het binnenpleintje van het Gemeentelijk Ontmoetingscentrum (GOC). Een uurtje later wordt de tentoonstelling officieel geopend met een inleiding door prof Patrick Meire van ht departement biologie van de UAntwerpen.

In het Reinaertpark start op dat moment ook de kunstroute #herecomestheflood met fotokubussen van Rem Van Den Bosch. De tentoonstelling en de kunstroute kaderen in STROOM, het Festival in de Scheldevallei. (lees verder onder de foto)


 

 © RV

De tentoonstelling is gratis toegankelijk van 25 juni tot 31 oktober, telkens van 14u tot 19u (niet op maandag en dinsdag).

(Geert Herman)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten