Vrachtwagen sleurt beschermde boom mee in pas heraangelegde straat: “Die moet vervangen én vergoed worden”

© Thijs Pattyn

Ieper -

Zijn de beschermde bomen van Hoge Wieltjesgracht in Ieper te laag, of wordt het verkeer te hoog? Die vraag stelt zich nadat vrachtwagens twee keer in nog geen jaar tijd enkele bomen aanreden in de straat, die pas heraangelegd is. Dinsdagavond sleurde een jonge truckbestuurder uit Frankrijk een afgeknakte boom tientallen meters mee.

Thijs Pattyn

Tien maanden nadat een biertankwagen zich vastreed onder de stam en takken van een boom in Hoge Wieltjesgracht, gebeurde dinsdagavond hetzelfde met een vrachtwagen met oplegger: de 21-jarige bestuurder uit Frankrijk raakte rond 21 uur twee bomen. Een deel van een boom raakte vast op de bovenkant van de oplegger, knakte af van de stam en werd nog enkele tientallen meters meegesleurd, tot de vrachtwagen tot stilstand kwam bij de rotonde met de Lange Torhoutstraat.

Om het stuk boom van de oplegger te verwijderen, moest de brandweer ingeschakeld worden. “Wij kwamen ter plaatse met een ladderwagen om de tak te verwijderen”, zegt Kristof Louagie, communicatieambtenaar van Brandweer Westhoek. “Daarna werd de tak in stukken gezaagd met kettingzagen.” De werkzaamheden duurden meer dan een uur en zorgden voor beperkte hinder op het drukke kruispunt. (Lees verder onder de foto)

De brandweer zaagde de grote tak in stukken.

De brandweer zaagde de grote tak in stukken. © Thijs Pattyn

Hoge Wieltjesgracht heeft bomen aan weerszijden van de straat. De weg en het fiets- en voetpad werden vorig jaar heraangelegd aan de kant van het woonzorgcentrum om de veiligheid en het comfort van alle weggebruikers te verhogen. Ter hoogte van het voetpad werden toen dertien zwarte lindes gerooid omwille van hun snelgroeiende wortels, die het wegdek omhoogduwden. Ze zijn intussen vervangen door notenbomen.

LEES OOK. VIDEO. Vrachtwagen Jupiler belandt onder boom

De twee incidenten met vrachtvervoer gebeurden telkens met bestaande notenbomen aan de zijde van het water, waarvan de takken over het wegdek hangen. Ze zijn sinds 2010 aangeduid als beschermd monument door Vlaams agentschap Onroerend Erfgoed.

“De kanaalbeplanting van opgaande okkernoten vormt een representatief voorbeeld van watergebonden bomenrijen. De beplanting is geconcipieerd als laat 19de-eeuwse stadsverfraaiing na ontmanteling van de stadsvesten”, klinkt het op de website van het agentschap.

Gratis bier?

“Die bomen zijn nochtans gesnoeid tot een hoogte van minstens 4 meter, en in de straat is een maximumhoogte van 3,5 meter én tonnagebeperking opgelegd voor het verkeer”, zegt Ives Goudeseune, schepen van Openbaar Domein (Vooruit). “Bij het incident van dinsdag raakten de twee bomen onherstelbaar beschadigd, waardoor ze vervangen én vergoed moeten worden. We wachten nu het verslag van de politie af.” (Lees verder onder de foto)

De twee beschadigde bomen moeten vervangen worden.

De twee beschadigde bomen moeten vervangen worden. © Thijs Pattyn

Vorig jaar werden de brandweerlieden bedankt met gratis bier na de bevrijding van de biertankwagen, die op weg was naar de bruine kroeg Øl bij de Menenpoort. Of de brandweer straks opnieuw getrakteerd wordt, is zeer twijfelachtig. De lading van deze vrachtwagen is nog niet gekend.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten