Te veel commotie: uitreiking eretekens uitgesteld

 

 ©  BELGA

De Kamer heeft woensdag beslist om de uitreiking van 31 eretekens uit te stellen. Er is naar verluidt te veel commotie over onder meer de riddering van sommige parlementsleden in de Orde van Leopold II, de koning die omwille van zijn beleid in koloniaal Congo van zijn voetstuk is gevallen.

hh, fem

Normaal gezien zou de plechtigheid volgende donderdag plaatsvinden. Bedoeling was 31 parlementsleden, gewezen volksvertegenwoordigers en (ex-)ministers te ridderen en te benoemen in een Nationale Orde. De meesten worden ridder in de Leopoldsorde, anderen dan weer officier of commandeur in de Leopoldsorde.

LEES OOK. Tientallen parlementsleden krijgen koninklijk ereteken, onder wie ook enkele omstreden namen

Maar gewezen Kamerlid Eric Van Rompuy, ex-minister Emir Kir en professor-emeritus en ex-volksvertegenwoordiger Francis Delpérée valt een grotere eer te beurt. Zij worden bevorderd tot het Grootkruis in de Orde van Leopold II. De drie willen echter niets te maken hebben met de verguisde vorst en tekenden protest aan. Bovendien zou de plechtigheid plaatsvinden – donderdag 30 juni dus – op de onafhankelijkheidsdag van Congo. Een zeer ongelukkige timing dus.

Daarom besliste de conferentie van de voorzitters woensdagmiddag om de viering uit te stellen. Wanneer ze wel plaatsvindt, is nog niet duidelijk.

Ook op de benoeming van Veerle Heeren tot Grootofficier in de Leopoldsorde kwam de voorbije dagen veel commentaar. Heeren werd als burgemeester van Sint-Truiden immers geschorst omdat ze voorkroop bij de vaccinatie.

LEES OOK. Geschorste burgemeester die ‘bewoners voorstak tijdens corona’ krijgt koninklijk ereteken: “Wereldvreemd”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten